De ecologische voetafdruk van verschillende types dakbedekking

We willen almaar ecologischer bouwen. Circulaire bouwprojecten met het hergebruik van (bouw)materialen zit daardoor serieus in de lift. Om te weten hoe milieuvriendelijk PVC, TPO, EPDM en bitumen zijn, is het belangrijk om naar het totaalplaatje te kijken. Hoe wordt het materiaal gemaakt? Hoe zit het met het transport voor de productie en verkoop? En kan de dakbedekking achteraf gerecycleerd worden?

Productie van membranen voor dakbedekking

Soprema is een wereldwijde groep, met productiecenters voor bitumen over de hele wereld. Daarvan staan er twee in België: een in Grobbendonk en een in Schoten. De bitumineuze membranen op de Belgische werf komen dus nooit van ver.

Onze TPO produceren we binnen de Europese Unie, in een Italiaanse productiesite. Bovendien bevatten onze TPO-membranen geen weekmakers – wat de impact op het milieu nog meer beperkt. Ook onze PVC-dakbedekking is een product van de Europese economie, met verschillende PVC-sites verspreid over Europa.

EPDM is daarentegen een importproduct. De meeste grondstoffen voor EPDM zijn niet te vinden op het Europese vasteland.  Het leeuwendeel van de EPDM-voorraad wordt gemaakt in de Verenigde Staten. Hou dus rekening met de CO2-uitstoot van het transport en de bijhorende kost voor het vervoer. Wist je trouwens dat EPDM voor hoogstens 12% natuurlijk rubber bevat? Het is dus geen natuurlijk product, al wordt door sommige EPDM-aanbieders wel eens anders beweerd.

Recyclage van bitumen, EPDM, TPO en PVC

Naast de grondstoffen en het transport, spelen ook hergebruik en recycleerbaarheid van de materialen een belangrijke rol om de milieuvriendelijkheid van een product te bepalen. Let op: recyclage en hergebruik zijn twee verschillende termen. Bij recyclage ga je (grondstoffen van de) producten opnieuw in de kringloop brengen. Zowel TPO als EPDM als PVC als bitumen kan je recycleren: zo kan je van oude dakbedekking tegels maken, die niet langer dienstdoen als dakbedekking. Van oude TPO kan je nieuwe TPO maken en heel binnenkort gaan we bij Soprema ook grote hoeveelheden bitumen kunnen recycleren tot nieuwe bitumen. EPDM wordt vooralsnog voornamelijk gerecycleerd tot asfalt, wat dus eigenlijk ‘downcycling’ is. Daarnaast bestaat EPDM tot 12% uit natuurlijk rubber, die je niet meer uit het membraan kan halen.

Hergebruik van de membranen

Hergebruik wil zeggen dat je dakbanen opnieuw gaat inzetten als dakbanen. Maar in de praktijk komt dat heel weinig voor: na meer dan 30 jaar dienst heeft zo’n dakbedekking zijn beste tijd gehad; denk maar aan de invloed van de brandende zon, van wind en van de trekkrachten. Zelfs bij splinternieuwe daken hebben experts van Soprema al vastgesteld dat er tot 70 perforaties in de dakbedekking zitten; louter omdat mensen op de dakbedekking gestapt hebben.

  PVC TPO EPDM Bitumen
Ecologische voetafdruk Verschillende productiesites in de EU. Meestal geïmporteerd uit de USA. Soprema heeft productie in de EU (Italië) Meestal geïmporteerd uit de USA. Naast ‘natuurlijk’ rubber minstens 12% additieven. Lokaal geproduceerd en sommige beschikbaar met Cradle-to-Cradle certificaat.

Nog een vraag? Soprema helpt je graag.

Nog vragen over welk waterdichtingsmembraan het best bij jouw project past? Of op zoek naar advies op maat van jouw (circulaire) bouwplannen? Neem contact op met een van onze experts.