
Voor de residentie Living Green in Lebbeke waren de ecologische eisen hoog. S3Architecten bedacht hier twaalf BEN-woningen verdeeld over twee moderne villa’s met daaronder één grote ondergrondse parkeergarage. Daarbij werden energiezuinige technieken ingezet voor de verwarming en watervoorziening. Dan kan de isolatie en waterdichting natuurlijk niet achterblijven. Daarom werd gekozen voor de betrouwbare EPS-isolatie, reflecterende witte roofing en wortelwerende waterdichting voor het groendak.
BEN-woningen
In Lebbeke verrijzen op de voormalige site van de pastorie twee bijzonder duurzame en ultramoderne villa’s. Het comfort wordt groot; de twaalf appartementen in die villa’s worden voorzien van ruime terrassen en hebben twee of drie slaapkamers en een triple A-ligging midden in de natuur, maar toch dicht bij het dorpscentrum. Alle appartementen hebben bovendien toegang tot een ondergrondse parkeergarage en zijn allemaal Bijna Energie Neutraal (BEN). Deze BEN-woningen verbruiken zeer weinig energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water en hebben een E-peil lager dan 30. Daarvoor gebruiken ze zeer energiezuinige technieken, waaronder een warmtepomp, zonnepanelen, vloerverwarming, koeling en ventilatiesysteem met warmterecuperatie.


Prefab constructie
Voor architect Jeroen Smekens van S3Architecten is het project heel bijzonder. “Het bevindt zich in mijn achtertuin. Dus ik wil het natuurlijk extra goed doen.” Het uitgangspunt was het eigen kantoor van de architecten, maar met een extra schepje duurzaamheid er bovenop. “Bij ons kantoor hebben we beton gebruikt voor de muren en waterdichting van SOPREMA op het dak. Bij Living Green wilden we het beter doen en werken we met een prefab constructie.” Daarbij is gekozen voor houtmassiefbouw met CrossLaminated Timber (CLT). Hierbij worden de massieve vloer- en wandpanelen van kruiselings gelamineerd hout op voorhand volledig uitgetekend in een 3D-computermodel en vervolgens geproduceerd en afgewerkt via een CNC-machine. Op de werf zelf worden alle elementen gemonteerd. “Dat werkt efficiënter en beperkt het transport”, zegt Smekens. “Zo heb je een minimale CO2-uitstoot.”


Houtvezels of EPS als isolatie?
“Onze dakdekker werkt graag met SOPREMA en ik zocht de juiste isolatie en dakbedekking voor de residentie in Lebbeke”, vertelt Smekens. “Zo kwam ik bij SOPREMA uit. Wat ik vooral interessant vond, was dat ze eigenlijk alle producten die ik nodig heb onder één dak hebben. Ik hoefde dan maar met één leverancier te werken en dat scheelt ook transportbewegingen – beter voor het milieu dus. Ook over de producten zelf was ik erg te spreken.” De architect raakte vooral gecharmeerd van de houtvezelisolatie PAVATEX, maar koos deels toch voor EPS-isolatie voor de residentie in Lebbeke. “Ik heb mij uitvoerig laten adviseren over de beste isolatiemogelijkheden door SOPREMA”, legt Smekens uit. “En vanwege de toepasbaarheid en hoge ecologische prestaties kwamen we uit bij EPS. Wel hebben we in de gevels PAVATEX Isolair gebruikt.”


Witte roofing tegen de hitte
Een goede isolatie beschermt tegen koude en hitte van buitenaf, maar voor de bovenste appartementen van de voorste villa waren extra maatregelen nodig. “Die villa staat de ganse dag in de zon. Dus dan moet je zorgen dat je oververhitting in de appartementen voorkomt”, zegt Smekens. “Daarom hebben we hier niet gekozen voor “zwarte granulaat” boven het SOPRAROCK dampscherm maar voor witte roofing, want die reflecteert de zon. En mooie bijvangst is dat dit ook voordeel oplevert voor de zonnepanelen.” De bitumineuze toplaag SOPRALENE OPTIMA 4 AF C3 FR CRW heeft veel minder te lijden van hitte en uv-straling, daardoor neemt de levensduur van het bitumen bovendien aanzienlijk toe.
Groendak met bijzondere helling
Als laatste wordt de ondergrondse parkeergarage afgewerkt. “Alle appartementen kijken op het dak uit. Dus daar komt een groendak op met behulp van Sopralene Optima Garden”, aldus Smekens. “We hebben gekozen om hier niet vlak te werken. Dat was geen courante oplossing en we moesten daarvoor een hellingsplan volledig uittekenen en ontwerpen. Wel komt in de helling ook EPS-isolatie terug.” Met Living Green Lebbeke heeft S3Architecten een grote stap vooruitgezet, vindt de architect. “Het kan natuurlijk altijd beter, maar ik geloof in de recycleerbaarheid van alle gebruikte materialen. Het enige moeilijke is dat de isolatie verlijmd is, dat kon helaas niet anders. Mechanisch bevestigen was praktisch gezien te moeilijk realiseerbaar. Maar bij een volgend project komen we vast nog verder met onze ecologische ambities. En natuurlijk hoop ik dat SOPREMA ook weer kan meedenken.”

