Video: PMMA maakt het Gentse Oud Gerechtsgebouw weer waterdicht

Vloeibare waterdichting ALSAN

 

Het Oude Gerechtsgebouw aan het Koophandelsplein in Gent dateert oorspronkelijk van 1846 maar doet momenteel nog steeds dienst als Hof van Beroep. Na deze vele jaren en de hevige brand in 1926 is het Romeins geïnspireerde gebouw heropgebouwd en sindsdien mooi bewaard gebleven. De goede staat van het gebouw is grotendeels te danken aan het beheer door de Regie der Gebouwen. Als vastgoedbeheerder van de federale staat besloot de Regie de waterinfiltratie van het Oud Gerechtsgebouw in Gent grondig aan te pakken. 

De doorsijpeling van water via bakgoten, daklijsten, trappen en terrassen zorgde onder andere voor een onaangenaam binnenklimaat en de aantasting van de binnenbepleistering. Op lange termijn was er zelfs gevaar voor de aantasting van de structuur van het gebouw. Onafhankelijke studiebureaus onderzochten de mogelijke oplossingen voor de problematiek waarbij vele alternatieve oplossingen niet het gewilde resultaat opleverden. Uiteindelijk waren PMMA-harsen de beste oplossing voor het oude gerechtshof.

WATERDICHTE AANPAK

Traptreden uit blauwsteen werden zorgvuldig verwijderd door gespecialiseerd aannemer Monument. Vervolgens startte Tectum Group met de vloeibare waterdichtingswerken. Het oude systeem werd verwijderd en daarop volgde de reiniging en de behandeling van de ondergrond met een primer. Vervolgens werd de ALSAN 770-waterdichting in twee lagen met ingebed vlies aangebracht, zowel op opkanten als treden. Dit PMMA-afdichtingssysteem van waterdichtingsfabrikant SOPREMA volgt mooi de contouren van het historische gebouw tot in de moeilijkste bereikbare plaatsen (kieren, naden, trappen). Een duurzame oplossing met respect voor het oorspronkelijke uitzicht van het gebouw. Dit afdichtingssysteem op basis van PMMA  zorgt voor een waterdicht, naadloos en scheuroverbruggend geheel. Slechts enkele uren na de goede en snelle plaatsing van de PMMA, kon de algemeen aannemer de authentieke traptreden terug plaatsen.

Een zorgvuldige productkeuze en een waardevolle samenwerking tussen Regie der Gebouwen, Tectum Group, SOPREMA en Monument zorgden voor een mooi eindresultaat. De werken gingen in in de zomer dit jaar van start. Gedurende 1,5 maand werd een oppervlakte van +/- 600 m2 volledig waterdicht gemaakt en terug naar de originele staat hersteld. Het Oud Gerechtsgebouw is voortaan weer beschermd tegen elke typisch Belgische regenbui! Een reden te meer om vloeibare waterdichting in de toekomst meer en meer te gebruiken als totaal oplossing voor de renovatie en restauratie van historisch erfgoed.

BOUWTEAM

Architect & studiebureau: Regie der Gebouwen
Hoofdaannemer: Monument
Aannemer vloeibare waterdichting: Tectum Group
Fabrikant vloeibare waterdichting en technische assistentie op de werf: ALSAN by SOPREMA