Video: Ontwikkeling voormalige C-site Ford Genk loopt qua dakbedekking op rolletjes

Vlot verwerkbare SOPREMA-bitumenrol helpt Tectum Roofcomfort om strakke deadlines van indrukwekkend H.Essers Dry Port Genk-project te halen

 

Toen bleek dat de allereerste fase van de ontwikkeling van de voormalige C-site van Ford Genk zich vlak voor hun nieuwe hoofdzetel situeerde, zag dak-, gevel- en balustradeconstructeur Tectum Group zijn kans om deel uit te maken van dit indrukwekkende project. Voor de dakbekleding gingen ze op zoek naar een partner die er ook volledig voor wou gaan, en vonden die in SOPREMA.

SOPREMA toont flexibiliteit en bereidwilligheid

Waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg kende het project om de voormalige C-site van Ford Genk te ontwikkelen voor bijna de helft toe aan logistiek dienstverlener H.Essers, zo goed als buren van dak-, gevel- en balustradeconstructeur Tectum Group. Op ‘hun’ stuk van de niet minder dan 50 hectare langs het Albertkanaal, wil H.Essers ruim 160.000 m² warehousing bouwen. Toen bij verdere uitwerking van die plannen bleek dat de werken rechttegenover hun nieuwe hoofdzetel zouden starten, was het voor Tectum Group wel duidelijk dat ze deze kans niet onbenut mochten laten.

Het project: 33.000 m² strakke magazijnen met daarin 200 m² kantoorruimte geïntegreerd. “De keuze ging vrijwel meteen naar bitumen uit, omdat dit een goede prijs-kwaliteitverhouding biedt”, vertelt Roger Vandeweyer, Regio Manager bij Tectum Roofcomfort. “Zeker voor zo’n grote oppervlakte is dat toch niet onbelangrijk. SOPREMA toonde zich het meest flexibel en bereidwillig om ons te helpen dit project in de wacht de slepen.”

Dakpakket helpt niveauverschillen opvangen

De vlijmscherpe deadline halen bleek kantje-boordje te zijn. “Gelukkig hadden we een heel goed dakpakket voorzien”, vervolgt Roger. “Niveauverschillen in voorgespannen beton vang je niet zomaar met om het even welke dakbedekking op, maar de solventvrije Aquadere primer zorgde voor een prima hechting van het Soprarock PB P3 TF dampscherm op de overbruggingsplaten en het beton.” Daarbovenop kwam de zelfklevende Soprastick Venti FF onderlaag. Voor het verlijmen van de isolatieplaten werd voor Coltack Evolution 750 geopteerd en tot slot ging de keuze uit naar een APP-toplaag uit het uitgebreide SOPREMA-assortiment.

“Levensduur is en blijft een ander groot voordeel van bitumen”, geeft Roger aan. “H.Essers, hun werknemers en hun producten hebben voor hun distributie-activiteiten nog decennialang een stevig dak boven hun hoofd.”

“Natuurlijk, er zijn materialen waarmee je sneller werkt”, aldus Roger. “Maar zo’n meerlagig systeem biedt toch altijd meer zekerheid. Om snelheid te halen gaven we er daarom veeleer de voorkeur aan meer mankracht in te zetten. Deze bitumenrol laat zich door de soepele samenstelling, de iets kleinere rolafmetingen en het iets lichtere gewicht bovendien uitzonderlijk snel verwerken én onze dakwerkers hebben de verwerking van SOPREMA-producten goed in de vingers. Dat leverde de broodnodige tijdwinst op om de deadline te halen.”

Meerlagig systeem biedt waterdichte zekerheid met een uitstekende levensduur

Zo kreeg Tectum Roofcomfort de eerste 17.000 m² binnen de vooropgestelde tijdspanne van zeven weken waterdicht. Uiterst belangrijk om de betonvloer binnen in het gebouw, waarop al heel snel stapelrekken moesten komen, goed te laten uitdrogen. Ook de klus om de resterende 16.000 m² van het dak te bedekken, was binnen de zes weken geklaard. Zo kon H.Essers er zoals gepland zijn geavanceerde chemie logistieke activiteiten starten.