SOPREMA helpt winkelgigant om BREEAM-duurzaamheidscertificaat te behalen

Voor de constructie van een gloednieuw distributiecentrum trok Aldi resoluut de duurzaamheidskaart. Als dakbedekking sloot Flagon TPO er mooi bij aan.

 

In het logistiek systeem dat Aldi in België toepast, speelde milieubewustzijn hoe dan ook al een belangrijke rol. Voor het gloednieuwe distributiecentrum dat ze gingen bouwen, besloten ze om die lijn consequent door te trekken. Het 41.000 m2 grote gebouw dat daaruit resulteerde, mag zich sinds februari 2019 het meest duurzame industriegebouw van België noemen.

Meer dan 90 duurzaamheidsparameters

In België hanteert de Duitse grootwarenhuisketen Aldi een decentraal logistiek systeem. In tegenstelling tot de meeste andere retailers bevoorraden ze hun winkels niet vanuit één nationaal distributiecentrum, maar zijn er meerdere: zeven in totaal. Een bewuste keuze: door de grotere nabijheid bij de winkels, leggen de vrachtwagens kortere afstanden af. Goed voor het milieu, want het bespaart miljoenen kilometers en zo meteen ook 3 miljoen liter diesel.

Het oudste en kleinste distributiecentrum in Rijkevorsel, van waaruit een zestigtal filialen in de regio Antwerpen meermaals per dag bevoorraad werden, was evenwel uit zijn voegen gegroeid. Uitbreiding ter plaatse behoorde niet meer tot de mogelijkheden. Daarom ging de winkelketen op zoek naar een nieuwe, grotere locatie. Die vonden ze in een twaalf hectare groot terrein op de Veedijk in Turnhout.

Bij het ontwerp van het nieuwe, maar liefst 41.000 m2 grote gebouw, koos Aldi er bewust voor om de duurzaamheidslijn verder door te trekken. Volgens Koen Piessens, manager logistiek van Aldi Turnhout, brachten ze meer dan 90 duurzaamheidsparameters in rekening om niet enkel de impact op het milieu en de natuur te beperken, maar ook een gezonde werkomgeving te creëren.

Hoge verwachting en recycleerbaarheid

De dakbedekking vormt zeker een van die milieubewuste keuzes: Flagon TPO. Dit hoogwaardige, zeer performante waterdichtingsmembraan in kunststof geniet om te beginnen een levensverwachting van meer dan 30 jaar. Bovendien is het voor 100% recycleerbaar aan het einde van de gebruiksduur. Waar Flagon TPO die hoge levendsuur aan dankt? Thermoplastische polyolefinen (TPO) geven dit eenlaags membraan een hoge weerstand tegen (UV-)veroudering en strenge weersomstandigheden. Ook de chemische en mechanische weerstand van dit soepele materiaal laat niets te wensen over. Nog andere elementen die bijdragen tot de hoge milieutechnische kwaliteit zijn de wortelbestendigheid en het feit dat Flagon TPO nauwelijks vatbaar is voor aantasting door micro-organismen.

Hoewel de dekmassa ten opzichte van PVC-membranen met eenzelfde dikte 25% lichter is, doet dit niets af aan de hoge statische en dynamische ponsweerstand van Flagon TPO. Niet onbelangrijk, want de helft van het dakoppervlak is bedekt met zonnepanelen: 4.077 in totaal. Ze genereren jaarlijks het verbruik van 285 gezinnen, met name 1 miljoen kWh. Genoeg om in het grootste deel van het eigen energieverbruik van het distributiecentrum te voorzien.

Flagon TPO draagt bij tot behalen van ‘Outstanding’ duurzaamheidscertificaat

Kortom, Flagon TPO past perfect in een veel groter milieuvriendelijk plaatje. Nog andere beslissingen die Aldi in het kader van deze constructie nam? Koeling op basis van CO2 in plaats van milieuonvriendelijke koelstoffen; bewegingsgestuurde ledverlichting; een ontwerp dat de geluidsproductie beperkt tot maximaal 5 decibel meer ten opzichte van het braakliggend bouwterrein; meubels zonder irriterende stoffen; inheemse bomen en struiken in de groene gordel rondom de site; bescherming van waardevolle fauna en flora op het terrein ….

Al die inspanningen blijven niet onopgemerkt: het onafhankelijke BREEAM-certificatiesysteem dat de duurzaamheid van gebouwen meet, kende de nieuwe Aldi-site het ‘Outstanding’ duurzaamheidscertificaat toe. Daarmee mag het Aldi-distributiecentrum in Turnhout zich het meest duurzame industriegebouw van België en zelfs een van de meest duurzame ter wereld noemen.