SOPREMA-dak is kers op de taart voor Belgian New Fruit Wharf

FLAGON SR-waterdichting van SOPREMA lost condensatieprobleem snel en efficiënt op

FLAG TPO dakbedekking

 

De Belgian New Fruit Wharf (BNFW) in Antwerpen neemt internationaal een toonaangevende positie in op het vlak van fruittransporten. Omdat hun activiteit om een optimale infrastructuur vraagt, was het bestaande dak toe aan een grondige renovatie. FLAG, het productgamma van SOPREMA voor synthetische waterdichtingen, bood met de eenlaagse en lichte FLAGON SR PVC-waterdichting de perfecte oplossing voor een snelle en efficiënte dakrenovatie.

EXTREME WEERSOMSTANDIGHEDEN HOUDEN DAKRENOVATIE NIET TEGEN

De Belgian New Fruit Wharf, gelegen aan de haven van Antwerpen, bewaart en verwerkt jaarlijks ongeveer 2,1 miljoen ton fruit in ultramoderne koelcellen. Bananen, ananas en ander exotisch fruit worden in de fruitterminal automatisch gestockeerd en opgehaald om op vrachtwagens te laden. De bedrijvigheid ligt er nooit stil. Een goede infrastructuur is dan ook noodzakelijk. De laatste jaren kampte het dak steeds meer met vochtproblemen, de onderhoudsdienst kon het aantal herstellingen niet meer bijhouden en besloot daarom de volledige dakstructuur te vervangen. Omdat de werkzaamheden de activiteiten in het gebouw niet mochten belemmeren, zocht de opdrachtgever een snelle en efficiënte oplossing.

De eigenaar van de Belgian New Fruit Wharf wilde de bestaande dakbedekking behouden om sloopkosten te vermijden. De aannemer dacht daarom al snel aan een Flagon SR PVC-waterdichting van SOPREMA: dit lichte product vormt geen extra belasting op de bestaande structuur. Bovendien is PVC plaatsen bijna het hele jaar door mogelijk, wat bij dit project een enorm voordeel bleek te zijn.

PLAATSINGSCOMFORT, EFFICIËNTIE EN DUURZAAMHEID

Hoewel de werken in het voorjaar startten, waren de weergoden het project niet gunstig gezind. Regen viel met bakken uit de lucht en door de ligging aan de dokken moest de aannemer ook rekening houden met hevige wind. Dankzij de eenvoudige verwerkbaarheid van het product is het gelukt om de werken zonder vertraging uit te voeren terwijl het gebouw gedurende het hele renovatieproject 100% waterdicht bleef. De functie van deze fruitterminal kwam nooit in het gedrang.

De werken verliepen zeer vlot. De dakdekker Dakrubbercentrale gebruikte hetzelfde soort materiaal als de oorspronkelijke bedekking. Ze brachten een polyestervlies van 200 gram aan als scheidingslaag tussen de oude en de nieuwe bedekking om het dak te overlagen. Veeleer dan op een traditionele oplossing met twee lagen, viel de keuze voor de Belgian New Fruit Wharf op de eenlaagse synthetische dakafdichtingsmembranen Flagon SR PVC. Het grootste voordeel? De plaatsing gebeurt in brede dakbanen en is gemakkelijk te assembleren. Zo kon Dakrubbercentrale de oppervlakte van ruim 17.000 m² snel dichtmaken. Deze FLAGON-waterdichting is een gewapende PVC-bedekking die geschikt is voor alle ondergronden en een hoge mechanische weerstand biedt. Een sterk product: de polyesterwapening biedt een heel goede weerstand tegen inscheuring en beschermt het gebouw tegen alle weersomstandigheden en uv-straling.

GRATIS TECHNISCH ADVIES ALS EXTRA SERVICE

Bij de materiaalkeuze speelde een goede dampdoorlatendheid een belangrijke rol. Het vocht dat nog in het dakcomplex aanwezig was, moet in warme periodes kunnen uitdrogen. Als je dan een dampdichte bedekking hebt, kan dat voor problemen zorgen. Gelukkig is PVC een goed dampdoorlatend materiaal. Ook de prijs-kwaliteitverhouding zat met Flagon SR PVC zeer goed. Niet onbelangrijk: het is ook een zeer efficiënt product. De brede banen maken het mogelijk om sneller te werken en de klant een vlotte plaatsing te bieden. De kosten zijn, door de eenlaagse uitvoering, beperkt in functie van de kwaliteit.

Niet alleen de productvoordelen overtuigden de bouwheer om met SOPREMA te werken. Ook de Roof Consulting Service met gratis dakinspectie viel in de smaak. SOPREMA-experts bekijken de toestand van bestaande daken om een gepast productvoorstel te geven en voeren onafhankelijke controles uit tijdens de werken. Zo kunnen ze meteen bijsturen mochten er zich bepaalde problemen voordoen. Bij dit project was dat evenwel niet nodig, alles is perfect volgens plan verlopen.

“Snel en efficiënt een dak van ruim 17.000 m² renoveren? Met de innovatieve éénlaagse FLAGON SR PVC-waterdichting kon de Belgian New Fruit Wharf ook tijdens de werken productief blijven.” – Lieven Van De Vel, Product Manager FLAG SOPREMA