Ontdek de dakbanen van de toekomst: thermoplastische elastomeren

Synthetische waterdichting FLAG

 

Een nieuwe generatie materialen voor dakbanen doet stilaan zijn intrede: de thermoplastische elastomeren. Net zoals EPDM is dit materiaal zeer elastisch en chemisch erg stabiel (uitermate bestand tegen UV-straling) endus duurzaam maar in tegenstelling tot EPDM is het wel thermoplastisch: bij opwarming tot hoge temperatuur wordt het vloeibaar. Daardoor is het mogelijk om de dakbanen d.m.v. hetelucht-lassen met elkaar te verbinden met erg homogene en dus kwalitatieve naden. De waterdichtingswerken werden succesvol uitgevoerd door Zolderse Dakprojecten (ZDP). 

EEN DUURZAAM EN ECOLOGISCH VERANTWOORD SYNTHETISCH MEMBRAAN

Flagon TPO van SOPREMA was één van de eerste thermoplastische elastomere dakbanen op de markt en daardoor kon het bedrijf een aanzienlijke technologische voorsprong uitbouwen. “Het product kan in vrijwel alle situaties worden toegepast omdat het verenigbaar is met verschillende bouwmaterialen”, legt Lieven van de Vel productspecialist kunststof dakbedekkingen bij SOPREMA Benelux uit. Het is zelfs sterk genoeg om te gebruiken bij daken waarop gelopen wordt. In Beringen, werd het bijvoorbeeld in een dikte van 1,8 mm toegepast op het dak van een winkelcentrum met een totale oppervlakte van 21.000 m2. Hoewel de massa van het groendak voldoende was om als ballast te dienen voor de windlast, werd er omwille van de veiligheid toch voor gekozen om de volledige dakopbouw te lijmen. De dakbanen werden daar volledig gelijmd op een gedeeltelijk houten en betonnen ondergrond. Vervolgens werd het oppervlak voorzien van een groendak. Flagon TPO is hiervoor zeer geschikt doordat het membraan bestand is tegen worteldoorgroei.

Bij regen hoeft er niet gevreesd te worden voor schadelijke stoffen in het afgevoerde hemelwater. Deze kwaliteit leverde het product het ‘clear water certificaat’ op, dat de veiligheid van het product onderstreept. Flagon TPOheeft bovendien een minimale impact op de omgeving en bevat geen weekmakers, chloor of zware metalen. Verder kunnen de dakbanen op ieder moment gerecycleerd worden, zelfs wanneer het dak waarop het verwerkt is ooit vervangen wordt. Het is dus een product dat het milieu niet onnodig belast. Dat blijkt ook uit het gewicht van Flagon TPO. “De dakbanen zijn licht in gewicht en het productieproces vraagt minder energie ten opzichte van vergelijkbare producten. Ook bij het vervoer is omwille van het lichte gewicht minder energie nodig, wat ten gunste komt aan het milieu.”

De plaatsing van Flagon TPO kan op drie manieren: door mechanische bevestiging met schroeven en drukverdeelplaatjes, onder ballast of door te lijmen.

DE VOORDELEN VAN FLAGON TPO

We zetten de voordelen van deze nieuwe generatie synthetische dakbanen nog even op een rijtje:

+ Uitstekende duurzaamheid door de zeer hoge weerstand tegen veroudering (UV) en strenge weersomstandigheden

+ Voortreffelijke lasbaarheid van de membranen

+  Blijft soepel bij lage temperaturen (koudebuigtemperatuur van -40°C)

+ Milieuvriendelijk en niet toxisch (bevat geen weekmakers, noch chloorverbindingen)

+ Worteldoorgroeibestendig & bestand tegen aantasting door micro-organismen en rotvrij

+ Goede chemische bestendigheid (compatibel met de meeste isolatiematerialen zoals PUR, EPS, XPS maar ook verouderd bitumen. Eveneens bestand tegen een groot aantal chemische producten)

+ Brandveilig: gelast met hete lucht

+ Hoge milieutechnische kwaliteit: de BBA, een Brits instituut dat technische goedkeuringen voor bouwmaterialen en –producten aflevert, onderzocht ook de levensduur van Flagon TPO. In hun technische keuring voor het Verenigd Koninkrijk vermeldden zij een levensduurverwachting van meer dan dertig jaar

+ Dekmassa 25% lichter ten opzichte van andere synthetische membranen

+ Door de goede verwerkbaarheid kan de dakbaan zeer snel en eenvoudig geplaatst worden gedurende bijna het ganse jaar

+ Vergt weinig onderhoud

+ Esthetiek: verkrijgbaar in verschillende kleuren en egaal uitzicht van het dak dankzij de homogene lasnaden.

+ In volledig witte uitvoering , de zogenaamde “Energy +” heeft Flagon EP/PR een SRI waarde van 91%. Dit behoort tot de hoogste in zijn klasse.