Onderhoudsvriendelijke, duurzame daken voor ‘school van de toekomst’

SOPREMA-producten sluiten perfect aan bij duurzaamheidsmissie van gemeente Ravels voor gemeentelijke basisschool De Kleine Wereld

De kleine wereld ravels

 

De gemeente Ravels vond dat De Kleine Wereld, haar gemeentelijke kleuter- en basisschool, aan modernisering toe was. Drastische modernisering: ze gingen voor ‘de school van de toekomst’, voorzien van tal van duurzame technieken. Voor elk van de diverse platte daken bleek binnen het SOPREMA-aanbod een gepaste oplossing te bestaan.

Diverse ondergronden en afwerkingen

In Ravels bestond de gemeentelijke basisschool nog uit een allegaartje van gebouwen van een goede 70 jaar oud. De leerlingen van de school verdienden beter, vond het gemeentebestuur. Dus schreven ze een wedstrijd uit. Architectenbureau Peeters, Van Gils & Verdonck tekende het winnende ontwerp en aannemer Artem – Groep Van Roey kreeg de opdracht om dit uit te voeren. Begin 2018 verruilden de leerlingen de schoolgebouwen onder de kerk voor containers op de plaatselijke voetbalvelden. Het plan: de oude gebouwen afbreken en vervangen door een volledig nieuw 4.000 m² groot gebouw met drie bouwlagen. Heel veel aandacht gaat daarbij uit naar duurzame technieken: het gebouw zal voorzien zijn van vloerverwarming en vloerverkoeling en wordt opgetrokken uit milieuvriendelijke, geluidisolerende en warmte-accumulerende silicaatsteen. 

 

Het ontwerp omvat enkel platte daken, maar in verschillende uitvoeringen. Er zijn klassieke daken op betonnen ondergrond, maar boven de turnzaal komt steeldeck en een van de speelplaatsen is overdekt met een houtconstructie van 230 m2. Op de eerste verdieping komt een terras van 200 m² met een tweede speelplaats en dus een ballastlaag. Een tweede terras bevindt zich op de tweede verdieping en in totaal komt er ook 1.800 m² groendak op het gebouw. Tot slot moeten de daken mogelijkheid geven tot regenwaterrecuperatie en is brandveiligheidsklasse BRoof(t1) vereist.

 

SOPREMA’s roof consulting dienst assisteert

 “Voor openbare gebouwen ga ik altijd op zoek naar hele degelijke, duurzame materialen die weinig onderhoud vragen en een lange levensduur beloven”, zegt Jan Peeters, mede-eigenaar van architectenbureau Peeters, Van Gils & Verdonck. “Bij dit project bestond de grote uitdaging erin een gepast daksysteem te vinden voor alle verschillende ondergronden en afwerkingen. We kennen SOPREMA al vele jaren en weten dat ze voor al die dakvarianten en de bijhorende aandachtspunten een gepast daksysteem of zelfs meerdere opties kunnen aanbieden. Daarom schakelen we hen graag in bij openbare aanbestedingen die daar de ruimte toe laten. We grijpen daarbij steeds terug naar de technische fiches van SOPREMA, die goed geschreven zijn en de productkwaliteiten duidelijk naar voor brengen.” 

 

“Bovendien kunnen we op de hulp van SOPREMA’s roof consulting dienst rekenen”, voegt Jan daar nog aan toe. “Per toepassing hebben zij een productcombinatie voorgesteld die we vervolgens in het bouwteam konden aftoetsen.” Uiteindelijk zijn alle platte daken voorzien van een Sopraglass PB TF dampscherm en een Soprastick Venti FF onderlaag. Daarbovenop zijn er verschillende opbouwen. De overdragende terrassen kregen geen isolatielaag, maar wel een goede toplaag: Sopralene Optima. Op de speelplaats kwamen daar tegeldragers met betondallen als ballastlaag bovenop. De groendaken kregen een Sopralene Optima Garden toplaag en op de vrijliggende daken kwam Sopralene Optima in witte uitvoering, gekleefd op PIR-isolatie of, onder de luchtgroepen, op cellenglas, voor extra resistentie. 

 

Zeer performant, goed geïsoleerd en duurzaam daksysteem aan een correcte prijs

Voor de vrijliggende daken ging de keuze bewust naar Sopralene Optima in witte uitvoering. De bedoeling is zoveel mogelijk zonlicht weerkaatsen om te vermijden dat er via het dak te veel warmte binnendringt. De witte kleur zal ook voor extra reflectie zorgen als er in de toekomst zonnepanelen op het dak komen. Ook dit past dus mooi in het duurzaamheidsplaatje. Als extra attributen zijn er dakkoepels voorzien en een dakbeveiligingssysteem om de uitvoerders van dakonderhoud te verzekeren. “De producten lenen zich ertoe om de afwerking van opkanten en dakkoepels netjes af te werken”, geeft Jan aan. “Veel hangt natuurlijk ook af van de plaatsers, maar ook daar verzorgt SOPREMA zijn partners goed door regelmatig bijscholingen aan te bieden. De kwaliteit van uitvoering is bij dit project dan ook prima.” 

 

Kortom, in 2020 komen de ongeveer 450 kleuters en leerlingen van De Kleine Wereld na het paasverlof in een splinternieuwe school terecht: modern, energiezuinig en voorzien van de allernieuwste technologie. “En van een zeer performant daksysteem”, voegt Jan daaraan toe. “De 22 klaslokalen en turnzaal zijn goed geïsoleerd, er alle voorzieningen voor regenwaterrecuperatie of plaatsing van een groendak zijn aanwezig. Voor een correcte prijs, bovendien. Ik ben er trouwens van overtuigd dat de daksystemen zich op lange termijn zeer voordelig zullen tonen in onderhoud. Mits het gebruikelijke onderhoud zal dit dak makkelijk drie à vier decennia meegaan.” Duurzaamheisdmissie geslaagd.