Flagpool zet zwemplezier in kleur

Eenlaagse PVC-waterdichtingsbekleding van SOPREMA beschermt zwembad tegen weersinvloeden, micro-organismen en waterbehandelingsproducten

Synthetische waterdichting zwembaden

 

De lange, warme zomer van 2018 deed de zwembaden als paddenstoelen uit de grond rijzen, of in dit geval veeleer ‘in de grond zinken’. Dakwerkbedrijf VAMO BVBA uit Heusden-Zolder besloot de oververhitte daken ook even in te ruilen voor een koelere tuin. Onder begeleiding van SOPREMA-experten toonden ze hun ondergrondse waterdichtingskunsten aan de hand van het nieuwe Flagpool-gamma van SOPREMA.

Dakwerkbedrijf breidt vaardigheden uit

In de zomer van 2018 konden de zwembadinstallateurs de vraag nauwelijks bijhouden, maar wie zwembad zegt, denkt waterdichting, en laat dakwerkers daar als geen ander in gespecialiseerd zijn! Op de daken stijgt de temperatuur tijdens zo’n hittegolf bovendien tot onaangename hoogten. Dakwerkbedrijf VAMO BVBA wilde dan ook graag zijn vaardigheden uitbreiden aan de hand van een zwembadproject in Zonhoven. De ideale gelegenheid om hun werknemers vertrouwd te maken met het nieuwe Flagpool-gamma van SOPREMA, een eenlaagse PVC-waterdichtingsbekleding voor zwembaden.

De Flagpool NG is een flexibele gewapende PVC-liner die waterdichtheid, mechanische eigenschappen en duurzaamheid verenigt. Hij beschermt het zwembad tegen verschillende weersinvloeden, zoals uv-stralen, vocht, warmte en ook tegen micro-organismen en de standaard waterbehandelingsproducten. Bovendien is de liner beschikbaar in verschillende kleuren, voor een unieke toets.

SOPREMA begeleidt van a tot z

De VAMO-werknemers gingen aan de slag met de donkergrijze Flagpool Glossy unicolor liner met een dikte van 1,5 mm. De folie is in de massa gekleurd en bestaat uit vier lagen met in het midden een wapening van polyester met een hoge densiteit. Dat zorgt voor soepelheid en een heldere kleur en voorkomt druksporen. Doordat de Flagpool-liner als vijfde laag nog een glossy chloorbestendige vernislaag bevat, verzekert hij een duurzame afwerking van elk zwembad.

“Omdat het om hun allereerste zwembadproject ging, hebben we de mensen van VAMO van a tot z doorheen het proces begeleid”, vertelt Bert Geubbelmans, Technisch Adviseur Synthetics en Area Sales Manager Flagpool bij SOPREMA. Hun opdracht? Een zwembad van 8,80 m lang en 3 m breed met een schuin aflopende bodem van 1,40 tot 1,60 m diep, een ligplatform van 90 cm en een rechte hoektrap van 80 cm breed met 5 treden perfect waterdicht maken. Drie dagen lang stonden SOPREMA-experten de drie VAMO-medewerkers die het project voor hun rekening namen met raad en daad bij op de werf, vanaf de voorbereidingswerken tot en met de montage van de inbouwdelen zoals lampen en skimmers.

“Wie de zwembadfolie zo lang mogelijk wil behoeden voor de gevolgen van slijtage en veroudering moet een paar gebruiksvoorschriften in acht nemen.” – Bert Geubbelmans, Technisch Adviseur Synthetics en Area Sales Manager Flagpool bij SOPREMA

Wie de Flagpool NG correct behandelt, beleeft jarenlang zwemplezier

Natuurlijk ging er heel veel aandacht uit naar alles wat de verwerking van de folie betrof: opmeten en snijden van de folie, de montage van gecacheerde profielen in PVC, de folie lassen … “Bij een schuin aflopende bodem is het heel belangrijk om de Flagpool-liner die op de zijwand komt op de bodem om de 15 cm mechanisch te fixeren”, benadrukt Bert. “Die zijwandliner valt 10 cm op de bodem en door hem mechanisch te bevestigen, voorkom je dat hij afglijdt naar het diepste punt van het zwembad. Gebeurt dat wel, dan veroorzaakt dat grote plooien. De Flagpool-liner die op de bodem komt, wordt namelijk afgelast op de zijwand in de hoek omdat je zo mooie lineaire lasnaden creëert en het meest esthetische resultaat verkrijgt.”

Zwembadfolie moet beschouwd worden als een gebruiksvoorwerp dat aan slijtage en veroudering onderhevig is. “Dat vergeten veel mensen”, waarschuwt Bert. “De levensduur van zo’n folie varieert naargelang de gebruiks- en onderhoudsomstandigheden. Vandaar dat met de keuze voor een gewapende folie als zwembadafdichting een aantal gebruiksvoorschriften gepaard gaan. Zo moet je ervoor zorgen dat de watertemperatuur niet hoger is dan 32° C, of dat het water deze temperatuur toch zeker niet voor langere tijd overschrijdt. Ook een onaangepaste concentratie van waterbehandelings- en in het bijzonder steriliseerproducten valt te vermijden. Die werken namelijk onomkeerbare verkleuringen van de folie in de hand. Tot slot kunnen mechanische schokken zoals vallende voorwerpen of abnormale wrijvingen zoals een onaangepast of verwrongen zwembadrolluik de folie ernstig beschadigen. Neem je die basisregels in acht? Dan verzekert een folie zoals de Flagpool NG jarenlang zwemplezier.”