Flagon TPO brengt verkoeling in meubelzaak

4.500 m2 groot dak met lichtstraat ondergaat verjongingskuur met PIR-platen en witte synthetische waterdichting van SOPREMA

 

Een betere isolatie en meer lichtinval in de toonzaal, dat waren de voornaamste eisen die Meubelen J. Van Den Bergh aan de nieuwe dakbedekking van de 4.500 m2 grote toonzaal van hun meubelzaak stelden. De firma Limburgse Industriële Dakwerken (LID) uit Herk-de Stad werkte een voorstel op maat uit op basis van PIR-platen en synthetische waterdichting van SOPREMA: witgekleurde Flagon TPO.

Verouderingsverschijnselen

Meubelen J. Van Den Bergh startte in 1952 als een bescheiden familiezaak in het centrum van Tisselt, maar groeide al snel uit tot een gereputeerde meubelzaak. De dorpswinkel verhuisde dus al snel naar een riante, 4.500 m2 grote toonzaal buiten het centrum. Het gebouw: staalskeletbouw met een steeldeck met bitumineuze dakbedekking. Een grote lichtstraat splitst het dak doormidden boven de centrale inkomhal. Ettelijke decennia later traden stilaan ouderdomsverschijnselen op en begon de dakbedekking op verschillende plaatsen scheuren te vertonen.

Een nieuwe dakbedekking was dus aan de orde. “De familie Van Den Bergh wist intussen uit ervaring dat de temperaturen onder het steel deck tijdens warme zomers behoorlijk konden oplopen“, zegt Jelle Wellens, projectleider Limburgse Industriële Dakwerken (LID). “Daarom kregen we de vraag om extra dakisolatie te voorzien en de lichtstraat te vervangen door een beter isolerend alternatief dat meer lichtinval in de toonzaal zou toelaten. Met die informatie gingen we aan de slag om een voorstel op maat uit te werken. We stelden voor om de bestaande dakbedekking als dampscherm te behouden, isolatieplaten in PIR toe te voegen en daarbovenop met een synthetische waterdichting van SOPREMA te werken: Flagon TPO, in de kleur wit.”

Minimale hinder

De keuze voor PIR-isolatieplaten en de specifieke dikte ervan maakte LID in functie van een beoogde R-waarde van 4,5 m2K/W. “Zo kon Meubelen J. Van Den Bergh voldoen aan de voorwaarden om een subsidie aan te vragen”, legt LID uit. “Voor een plat dak ligt de keuze voor PIR eigenlijk voor de hand. Door hun goede isolatiewaarde en druksterkte dragen de grote platen bij tot de stevigheid van het dak. De ondergrond in steel deck maakte ook de keuze voor mechanische bevestiging gemakkelijk. Trouwens nog een element dat bijdraagt tot de stabiliteit.”

Flagon TPO van SOPREMA leent zich uitstekend voor zowel mechanisch bevestigde als verkleefde systemen. – Jelle Wellens, projectleider Limburgse Industriële Dakwerken (LID)

Om als dampscherm te dienen, kreeg de bestaande dakbedekking een grondige reiniging en herstelde LID de scheuren die erin zaten. Daarop volgde een demontage van de oude lichtstraat. Haar basis voorzagen ze van een extra verhogingsopstand om bij-isoleren van het dak mogelijk te maken. Ze isoleerden ook de opstand en plaatsten wachtslabben in TPO. Zo kon LID de nieuwe lichtstraat al diezelfde dag monteren. “Dit alles is gebeurd op de sluitingsdag van de toonzaal en bracht dus minimale hinder met zich mee”, geeft LID aan. Daarna isoleerde LID het volledige dak en werkten ze het geheel af met de synthetische waterdichting in Flagon TPO.

Witte dakbedekking: een duurzame oplossing voor een merkelijk koeler gevoel

“Als eindafwerking vormde de synthetische waterdichting met Flagon TPO in een witte kleur een degelijk alternatief voor bitumen, dat toch betaalbaar bleef”, aldus LID. “Bovendien leent deze kunststof zich uitstekend voor zowel mechanisch bevestigde als verkleefde systemen. Het witte oppervlak neemt minder warmte op waardoor de temperatuur van de dakbedekking aanzienlijk lager ligt. Dat komt de levensduur van het product ten goede. Verder zorgt de reflectie van het witte oppervlak, in samenwerking met de isolatie, voor een merkelijk koeler gevoel onder het dak. Witte dakbedekking is trouwens een echte aanrader als de bouwheer de optie wil openhouden om later eventueel zonnepanelen te plaatsen.”