Dankzij FLAGON zit CASA al snel onder dak

CASA distributiebedrijf DOMUS Logistics vindt in FLAGON een prijsvriendelijke oplossing voor snelle dichting van een groot dakoppervlak

casa domus

 

Plaatsgebrek bracht CASA’s logistieke partner DOMUS Logistics ertoe om de magazijn- en kantooractiviteiten van twee vestigingen te centraliseren in een gloednieuw gebouw vlakbij de autostrade. In SOPREMA’s kunststofmembraan FLAGON vond dakdichtingsbedrijf Albitum het juiste materiaal om de grote dakoppervlakte snel en efficiënt waterdicht te maken.

Centraliseren distributie-activiteiten

CASA en meer bepaald hun zusterbedrijf DOMUS Logistics, dat instaat voor de bevoorrading van de CASA-filialen in heel Europa, kwam al vaker aankloppen bij aannemersbedrijf Cosimco. Zo ook toen ze in hun vestigingen in Itegem en Heultje met plaatsgebrek te kampen kregen. Om dit te verhelpen, wilden ze de activiteiten van deze twee distributiecentra centraliseren in Olen, dichter bij de autostrade. Op een terrein van iets meer dan 10 hectare dat naast de E313 ligt, zouden ze een volledige nieuwbouw van 50.000 m² optrekken om daarin zowel de magazijnen als de kantoren van beide vestigingen onder te brengen.

De plannen resulteerden in een typisch industriebouwproject: magazijnen in metaalconstructie met daarrond sandwichpanelen en zo’n 5.000 m² kantoorruimte opgebouwd uit prefabbetonelementen en verspreid over de vier bouwlagen. Voor de dakdichting nam Cosimco zusterfirma Albitum onder de arm. “Naar materiaalkeuze toe zet zo’n grote dakoppervlakte vooral een interessante prijzetting op de voorgrond”, zegt Kurt Vercammen, hoofd werkvoorbereiding bij Cosimco. “Ook de snelheid van verwerking is belangrijk bij dit soort projecten, want de bouwheer wil de nieuwe ruimte zo snel mogelijk in gebruik nemen. Zonder de kwaliteit uit het oog te verliezen, natuurlijk.”

Kwaliteit aan een voordelige prijszetting

“Voor bitumineuze producten vinden we bij SOPREMA altijd een zeer voordelige en correcte prijszetting in functie van de kwaliteit”, geeft Kevin Bruininkx, bedrijfsleider van Albitum, aan. “Vandaar dat zij hiervoor onze hoofdleverancier zijn. Die interessante prijzen gaan gepaard met een zeer goede kwaliteit en dienstverlening. We onderhouden een zeer goede relatie met SOPREMA en konden voor de windlastberekening ook volledig op hen rekenen. Omdat de keuze bij industriebouw meestal naar prijsvriendelijke, lichtere materialen uitgaat, kom je al snel bij kunststofmembranen uit. Vandaar de keuze voor FLAGON PVC. Bij dit specifieke project vormde de nabijheid van het SOPREMA-hoofdkwartier voor ons trouwens een aangenaam extraatje: aanvullingen qua kleine materialen konden we als het ware recht uit de magazijnen plukken.”

Mooi, strak FLAGON-dak, uitgevoerd zoals het hoort

Ondanks de afmetingen van het gebouw, is Cosimco erin geslaagd om het volledig project, inclusief toegangswegen en afgwerkte kantoren, op een jaar tijd te realiseren. “We planden de werken in cascade”, legt Kurt uit. “We waren bij wijze van spreken aan één kant nog funderingen aan het gieten terwijl Albitum aan de overkant de dakdichting al kon aanvatten.” “Dat vergt een behoorlijk strikte planning en een flexibele instelling”, beaamt Kevin. “Gelukkig laat een licht materiaal als FLAGON zich zeer vlot verwerken op steeldeck. We hebben ons uiterste best gedaan om de dakwerken zo ecologisch mogelijk uit te voeren en zijn erin geslaagd om ze volledig rond te krijgen op nog geen acht maanden tijd.”

“Sinds 2017 zit DOMUS Logistics onder een mooi, strak, FLAGON-dak, perfect uitgevoerd zoals het hoort.”
Kurt Vercammen, hoofd werkvoorbereiding Cosimco

De uitvoering en de organisatie van de dakwerken lieten niets te wensen over, volgens Kurt. Aanlevering van de materialen gebeurde gefaseerd en het aanleveringspunt sloot telkens mooi aan bij de werklocatie. “Sinds 2017 zit DOMUS Logistics onder een mooi, strak, FLAGON-dak, perfect uitgevoerd zoals het hoort”, besluit Kurt. Ook ecologisch zette CASA daarmee een stap vooruit. De magazijnruimte is om te beginnen dichter bij de autostrade. Ze biedt bovendien plaats aan maar liefst 65.000 pallets en geeft uit op 62 laadkades. Dit gaf DOMUS Logistics de mogelijkheid om jaarlijks 5.000 vrachtritten uit te sparen.