Cool Roof versterkt de aangename werksfeer in Kempisch Tehuis in Houthalen

Bitumineuze waterdichting Cool Roof

 

SOPREMA’S BITUMINEUZE TOPLAAG HELPT WERKNEMERS OM HUN KOELTE TE BEWAREN

De medewerkers van het Kempisch Tehuis in Houthalen hadden jarenlang te kampen met een werkomgeving die op warme dagen snel oververhit raakte. Allesbehalve aangenaam om te werken, maar de oplossing lag eigenlijk voor de hand: witte dakbekleding.  

ONAANGENAAM WARME WERKRUIMTE

Het Kempisch Tehuis, een sociale huisvestingsmaatschappij in Houthalen, kwam voor een dubbele opdracht bij het plaatselijke architectenbureau Moons en Coune terecht. Aansluitend op de plaatsing van gevelbekleding op diverse balkons, vroegen ze hen om het dak onder de loep te nemen. Telkens wanneer een blakende zon aan de hemel stond, stegen de temperaturen in het Kempisch Tehuis tot onaangename hoogten. Een vrijblijvend dakonderzoekter plaatse door een dakexpert wees een verouderd en allesbehalve goed geïsoleerd plat dak als de grote schuldige aan.

“Het dak was zonder enige twijfel aan een renovatie toe”, geeft architect Erik Moons aan. “We hadden er bij aanvang alleen geen idee van dat het om zo’n grondige dakvernieuwing zou gaan. Uit het destructief onderzoek bleek al snel dat de isolatie uit minerale wol volledig doorweekt was. Wat de stalen evenwel niet hadden onthuld, is dat ook het dampscherm was aangetast. Eens de werken aangevat, zagen we ons uiteindelijk genoodzaakt om de volledige dakbedekking te verwijderen, tot op de uitvulchape, en zelfs die bleek plaatselijk aangetast door waterschade.”

DIVERSE OPTIES VOOR EEN WITTE DAKBEKLEDING

Om het oververhittingsprobleem aan te pakken, stelden de aannemer en architect op advies van de dakexperten een volledig witte dakbekleding voor. Een witte reflectielaag is via diverse afwerkingen te verkrijgen: een vloeibare coating, een kunststof membraan of een bitumineuze toplaag. Deze drie opties zijn ook binnen het SOPREMA-aanbod terug te vinden. Zo weerkaatst de ALSAN RS ReflectRoof Coating de zonnestraling tot 86 %, terwijl haar gladde oppervlak niet enkel zeer onderhoudsvriendelijk en vuilafstotend is, maar bovendien ongevoelig voor organische aangroei. Ook de witte bovenzijde van het FLAGON EP/PR Energy Plus kunststofmembraan kent een zeer hoge reflectiewaarde. Een bijkomend voordeel van dit synthetische membraan is de hoge weerstand tegen veroudering en ultraviolette straling. Het product dat al deze positieve kenmerken verenigt en daar ook nog eens een luchtzuiverende eigenschap aan toevoegt, is een witte dakbekleding. De witte coating van het bitumineuze membraan reduceert luchtvervuilers zoals stikstofdioxide (NOx). Dat maakt van deze dakafwerking een ideale keuze voor drukke steden.

“Wij hadden een uitgesproken voorkeur voor deze laatste optie”, legt Erik Moons uit. “In de keuze voor de kwalitatieve witte dakbekleding van SOPREMA stonden we trouwens meteen op één lijn met zowel de bouwheer als het dakwerkbedrijf, Vandael bvba uit Lommel. Daarover is niet getwijfeld.” Voor het dampscherm viel de keuze op Sopravap stick C15. Daarbovenop kwam een onderlaag van Soprastick venti FF en PIR-isolatie met een meerlagencomplex. De witte toplaag vormde uiteindelijk de kers op de taart.

NIET ALLEEN KWALITATIEF EN DUURZAAM, MAAR OOK ERGONOMISCH BETER EN MILIEUVRIENDELIJK

Dankzij de witte dakbedekking zijn de warme kantoorruimtes verleden tijd in het Kempisch Tehuis. Witte dakbekleding reflecteert het zonlicht en absorbeert minder warmte dan een standaard zwart dak. In vergelijking met zwarte dakbekleding blijft de witte variant 10 °C koeler gedurende warme zomermaanden. Hierdoor zijn ook de ondergelegen ruimtes opmerkelijk koeler. Vandaag kunnen de werknemers er met de hulp van SOPREMA dus genieten van een behaaglijk koele werkomgeving. Zónder airconditioning, want daar maakt coolroofing net zo goed komaf mee. Gedaan met die klimaatregelingsgerelateerde allergieën en verkoudheden dus. Dat is niet alleen een stuk beter voor de gezondheid, maar zorgt bovendien voor een opmerkelijke vermindering in de energiefactuur. Tot wel 30 % energiebesparing is mogelijk.

Nog een voordeel is dat een witte dakbekleding de levensduur van het dak bevordert. “De dakbedekking krijgt minder thermische schokken te verwerken en bijgevolg tast de hitte het dak minder aan”, legt Erik Moons uit. Tot slot haalt ook de omgeving opvallend veel voordeel uit een witte toplaag. De bitumineuze dakafwerking verbetert de luchtkwaliteit en reduceert zo broeikasgassen en smog. Bovendien draagt de witte dakbedekking niet bij tot het ‘heat island’-effect, dat vooral in drukke steden niet te negeren valt.

“Wij hebben heel bewust voor kwalitatief materiaal gekozen met een hoge reflectie om het opwarmen van het dak tegen te gaan en de levensduur van het dak te verzekeren. In combinatie met een goede uitvoering van de werken, die aan een uitvoerige inspectie onderworpen zijn, geeft dat het Kempisch Tehuis een mooie garantie op een kwalitatief dak waaronder ze nog lang hun koelte kunnen bewaren”, besluit Erik Moons.

“In de keuze voor een kwalitatieve witte dakbekleding van SOPREMA stonden we meteen op één lijn met zowel de bouwheer als het dakwerkbedrijf.”- Erik Moons, architectenbureau Moons en Coune