SOPREMA lanceert eerste unit voor recyclage van PET-verpakkingen

Volwaardige productie-unit van grondstoffen op basis van gerecycleerd PET

 

Met steun van de Franse organisaties Ademe en Citeo ontwikkelt SOPREMA een nieuwe recyclageactiviteit die tegemoet komt aan de ambitie van de Franse regering om zoveel mogelijk kunststoffen te recycleren. De recyclage van PET-vlootjes is zelfs een wereldprimeur.

SOPREMA voert sinds 2016 een R&D-programma uit voor de ontwikkeling van een nieuwe manier om PET-vlootjes en andere verpakkingen, zoals ondoorzichtige flessen, te recycleren. Verscheidene tests zijn succesvol verlopen. De combinatie van mechanische en chemische recylageprocedés zet afval van PET-verpakkingen om in polyolen die worden gebruikt om isolatieschuim voor de bouwsector te produceren.

Het R&D-project wordt begeleid door Citeo, dat onderzoek doet naar afzetmogelijkheden, en door Ademe*, in het kader van het investeringsprogramma Avenir.

Industriële ingebruikname in de Elzas vanaf 2019

Op basis van deze positieve resultaten heeft SOPREMA besloten om een productielijn te ontwikkelen voor regeneratie en chemische transformatie van ondoorzichtige PET-vlootjes en -flessen. De eerste unit voor de recyclage van PET-verpakkingen en de omzetting in polyolen is eind 2018 in de Elzas opgestart.

Vanaf 2019 is SOPREMA in staat om ongeveer 5 000 ton PET te recycleren. De verdubbeling van de capaciteit tot 10 000 ton per jaar is nu reeds gepland.

Meer weten? Lees nu het persbericht over dit onderwerp!

 

Sinds 2019 is de financiële ondersteuning (meer informatie) door ADEME (Agentschap voor milieu en energiebeheersing in Frankrijk) sterk geëvolueerd.

ADEME biedt voortaan financiële steun op verscheidene niveaus en voor de 4 domeinen waarop het agentschap actief is: de verlaging van het energieverbruik en van de uitstoot van broeikasgassen, de toename van hernieuwbare energiebronnen en een sterkere circulaire economie, de reconversie van verlaten en vervuilde terreinen en een betere luchtkwaliteit binnen en buiten (Voorwaarden).