PERSBERICHT: Nieuwe verbindingsweg ontsluit bedrijventerrein Tongeren-Oost

 

Vandaag werd de verbindingsweg tussen de rotonde van het op- en afrittencomplex 32 (Maastrichtersteenweg) en Tongeren-Oost officieel geopend. De verbindingsweg zorgt voor een betere verkeersdoorstroming van het Industrieterrein naar de E313.

Patrick Dewael, burgemeester: “Met meer dan 2.250 ondernemingen in diverse sectoren is Tongeren het vierde grootste economisch centrum van Limburg. Het bedrijventerrein Tongeren-Oost kent een bezetting van 98 procent. Recent werd dit bedrijventerrein nog uitgebreid met 50 hectaren. Met die uitbreiding creëren we aantrekkingskracht voor potentiële grote investeerders. Die extra economische groei levert in Tongeren nieuwe jobs op. Dat kunnen we als stad enkel maar toejuichen.”

Marc Hoogmartens, schepen van economie verduidelijkt: “Met de realisatie van deze verbindingsweg voltooien we de herinrichting van het op- en afrittencomplex 32. De nieuwe verbinding zorgt voor een vlottere en veiligere aansluiting van het industrieterrein Tongeren-Oost op de E313. De industriezone Tongeren-Oost ligt in het hart van de Euregio, vlakbij Wallonië, Nederland en Duitsland en staat in verbinding met de zeehaven van Antwerpen en ligt in  de nabijheid van de luchthaven van Luik. Door de nieuwe verbindingsweg vinden heel wat nieuwe bedrijven de weg naar Tongeren. Waterdichtings- en isolatiefabrikant SOPREMA ging als eerste op de nieuwe industriezone van start. De bouw van een gloednieuwe isolatiefabriek moet op 5 jaar tijd zorgen voor 100 nieuwe arbeidsplaatsen.”

“De realisatie van het op- en afrittencomplex in 2017 was al een grote sprong voorwaarts op het vlak van de verkeersveiligheid en –doorstroming. De nieuwe verbindingsweg werd aangelegd om enerzijds  de uitbreiding van Tongeren-Oost en anderzijds het bestaande industriegebied Tongeren-Oost goed te ontsluiten. Op de rotonde sluit de verbindingsweg aan ter hoogte van de carpoolparking. We blijven investeren in verkeersveiligheid in onze stad,” volgens schepen van mobiliteit, Patrick Jans.

De stad Tongeren sloot eerder een samenwerkingsovereenkomst af met de familiale bouwonderneming CORDEEL uit Hoeselt, die de uitbreiding van het bedrijventerrein Tongeren-Oost zal realiseren. “CORDEEL staat zowel in voor het bouwrijp maken van het bedrijventerrein zoals de aanleg van de wegenis en de nutsleidingen,  als voor de verkoop van de gronden” aldus dhr. Paul Ivens, bestuurder van CORDEEL.

In juni 2018 startte CORDEEL Nv uit Hoeselt met de aanleg van de verbindingsweg. “CORDEEL stond ook in voor de financiering van de weg en nu deze werken afgerond zijn, zijn wij als stad zeer tevreden om deze belangrijke verbindingsweg naar het bedrijventerrein over te nemen als openbare weg.” aldus Guy Schiepers, schepen van openbare werken. Fluvius cvba wordt dan eigenaar van de riolering en de grachten.

CORDEEL bouwt ‘Ambior-site’ voor SOPREMA

“De komende drie tot vijf jaar investeert SOPREMA 50 tot 60 miljoen euro voor de bouw van een duurzame isolatiefabriek en een centraal distributiecentrum voor België,” bevestigt de CEO van SOPREMA Noord-Europa – Leo Hoekstra. Bouwonderneming CORDEEL is intussen volop bezig met de bouwwerkzaamheden op de nieuwe site. De gerenommeerde producent van hoogkwalitatieve materialen voor waterdichting en isolatie zal een terrein van 12 hectare in gebruik nemen, die als ‘Ambior-site’ benoemd zal worden, de professionele thuisbasis voor 100 tot 150 werknemers.

Een mooie ode aan Ambiorix. Wat beide partijen delen, is immers hun respect voor geschiedenis. Zowel stad als bedrijf dragen hun herkomst trots uit. De stichter van SOPREMA, Charles Geisen, doopte het allereerste waterdichtingsmembraan tot “Mammouth” en zo werd het bedrijf voluit Société des Produits et Revêtements Mammouth genoemd. De uitbreiding van het bedrijventerrein Tongeren-Oost gaat gepaard met het uitkiezen van nieuwe straatnamen. SOPREMA brengt hierbij ode aan zijn herkomst en stelt met trots de allereerste nieuwe straatnaam voor: Mammoetstraat.

In zee met organisatie Ronde van Limburg

Als wereldspeler én marktleider in Europa is SOPREMA nog steeds op zoek naar diverse profielen. Om de meer dan 100 vacatures voor operatoren, techniekers, heftruckchauffeurs, … in te vullen is er geen betere gelegenheid dan de Ronde van Limburg. De start en aankomst van deze 100-jarige wielerklassieker vinden immers plaats in hartje Tongeren, de ideale plek om ook hier volop in te zetten op rekrutering. In de fanzone, dit jaar de “Ambior-fanzone” genaamd, pakt SOPREMA groots uit met een toren van 13 meter hoog. Deelnemers beklimmen de toren en springen vervolgens in vrije val naar beneden om zo zachtjes op de grond te landen. Iedereen is van harte welkom om de sprong naar een nieuwe carrière te wagen!