Zo voldoet uw platte dak aan isolatienorm 2020

 

Nu 2020 om de hoek loert, gaat de beruchte isolatienorm steeds meer over de tongen. Deze wetgeving verplicht alle eigenaars van zelfstandige woningen (studio’s, eengezinswoningen en appartementen) om hun dak ten laatste in 2020 voldoende te isoleren. Wij vertellen u alles over de minimale norm voor platte daken en geven de nodige tips om straks de beste materiaalkeuze te maken.

Wat houdt de isolatienorm 2020 precies in?

De nieuwe Vlaamse isolatienorm geldt voor alle daken groter dan 2m2. Nieuwbouwwoningen die vanaf 1 januari 2016 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet en die in orde zijn met de energieprestatieregelgeving, voldoen in principe nu al aan de norm. Isolatienorm 2020 bepaalt dat de R-waarde voor dakisolatie minimaal 0,75 m2K/W (vierkante meter kelvin per watt) moet zijn. Een geïsoleerde zoldervloer (in het geval van een onverwarmde of onbewoonde zolder) geldt eveneens als isolatie

Wat als een plat dak niet aan de norm voldoet?

Als een plat dak niet aan de minimumnorm voldoet, zal de wooninspecteur bij een woningonderzoek strafpunten toekennen. Vanaf 2020 krijgt een woning 15 strafpunten als de isolatie niet in orde is. De eigenaar moet dan de nodige werken laten uitvoeren om te vermijden dat de woongelegenheid in aanmerking komt voor een ongeschiktheidsverklaring door de burgemeester. Bij appartementsgebouwen gelden de strafpunten altijd voor alle individuele appartementen.

Isolatiematerialen volgens isolatienorm 2020

Efyos Pir S, thermische isolatieplaten van SOPREMA, bestaan uit polyisocyanuraat-hardschuim en zijn bijzonder geschikt om platte daken te isoleren. Beide zijden van de platen zijn voorzien van een gasdicht gealuminiseerd meerlagencomplex. Bovendien zijn de platen verkrijgbaar in verschillende diktes, van 30 mm (1,35 m²K/W) tot 160 mm (7,75 m²K/W). 

EFYOS PIR S aanbrengen op een plat dak

EFYOS PIR S is eenvoudig te plaatsen met PU-lijm Coltack Evolution 750. .,. Als u een plat dak moet na-isoleren, is het verstandig om ineens de volledige dakbedekking ook mee te vervangen.. Kies in dat geval voor het premiumsysteem met gevlamlaste toplaag op een betonnen ondergrond. Dit systeem laat zich dankzij de zelfklevende onderlaag snel plaatsen. Tot slot maakt u met Sopralene Optima 4 GMF C3 FR als toplaag het platte dak niet alleen waterdicht, maar beschermt u ook het isolatiemateriaal. Ontdek dit systeem nu in deze systeemfiche. 

Heeft u vragen over isolatie voor platte daken? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Onze isolatiespecialisten staan u graag bij in elk project.