Windbelasting op platte daken: wie is verantwoordelijk?

windlast plat dak

 

Het klimaat verandert en dat heeft nu al waarneembare gevolgen. Tijdens de zomermaanden krijgen we niet alleen te maken met hoge temperaturen, maar ook met extreme zomerstormen die toenemen in kracht en frequentie. Deze stormen hebben vaak een ravage tot gevolg. Schade die – gedeeltelijk – vermeden kan worden door de windbelasting bij gebouwen correct te berekenen. Maar wie is er verantwoordelijk voor het bepalen van de windbelasting op platte daken

Wat is windbelasting?

De totale windbelasting op platte daken is het verschil, over de volledige dakopbouw, tussen de onderdruk en de overdruk binnen het gebouw. De onderdruk wordt daarbij veroorzaakt door de zuigkracht van de wind aan de buitenzijde van het pand. 

De totale windbelasting is afhankelijk van drie factoren

  • De dynamische windstuwdruk qp, uitgedrukt in Pa
  • De binnendrukcoëfficiënt cpi die de overdruk binnenin het gebouw aangeeft
  • De buitendrukcoëfficiënt cpe die staat voor de onderdruk (zuiging) op de bovenzijde van het dak.

Waarom is het belangrijk?

Het is allesbehalve eenvoudig om de windbelasting op een dak te berekenen, vooral bij gebouwen met een onregelmatige vorm. Daarom wordt deze berekening vaak foutief – of gewoonweg niet – uitgevoerd. Nochtans is het ontzettend belangrijk om de windbelasting op daken correct en gedetailleerd te onderzoeken om de mechanische bevestiging, het gewicht van de ballast of de verlijming van de dakbedekkingsmaterialen te bepalen.

Wie is er verantwoordelijk?

De ontwerper is altijd verantwoordelijk voor de berekening van de windbelasting. Hij moet zijn bevindingen vervolgens overhandigen aan de dakafdichter in de vorm van een plan waarop verschillende zones zijn aangeduid. Deze zones geven weer welke windkrachten er inspelen op de verschillende plaatsen van het dak. Aan de hand van dit plan bepaalt de dakafdichter hoeveel bevestigingen er nodig zijn, welk type lijm hij mag gebruiken of hoe zwaar de ballast moet zijn. 

SOPREMA rekent voor u

Bij SOPREMA kunt u niet alleen terecht voor de aankoop van waterdichting en isolatie, maar ook voor ROOF CONSULTING. Onder deze kosteloze service valt onder andere de berekening van windbelasting op platte daken. Onze inhouse-experts maken gebruik van geavanceerde software en gaan aan de slag op basis van de door u verstrekte gegevens. 

Wilt u meer weten over deze service of heeft u vragen over windbelasting op platte daken? Aarzel dan niet om onze experts te contacteren