Wat is het belang van een DoP-verklaring en een EAN-code?

 

Op de verpakking van SOPREMA-producten vindt u steeds een EAN-code. Daarnaast stellen we ook de zogenaamde DoP-verklaring van ieder product online beschikbaar in pdf-formaat. Maar waar staan de EAN-code en de DoP nu juist voor? En zijn ze belangrijk? In dit artikel geven we u een woordje uitleg. 

Een DoP-nummer versus een EAN-code

Fabrikanten, importeurs en leveranciers van bouwmaterialen zijn sinds 1 juli 2013 verplicht om een prestatieverklaring te voorzien van elk CE-gemarkeerd product. Deze verklaring heet ‘Declaration of Performance’ of kortweg DoP. De cijfers in het document geven u meer informatie over de belangrijkste prestaties van het product en het beoogde gebruik ervan. 

Daarnaast vindt u een ‘European Article Numbering’ of EAN-code terug op de verpakking van alle SOPREMA-producten. Deze code bestaat uit dertien cijfers en wordt wereldwijd gebruikt door leveranciers om producten te identificeren en om de voorraad te beheren. Deze code is dus minder van belang voor de koper van het product. 

Het belang van het DoP-nummer

Het DoP-nummer geeft informatie die u waarschijnlijk meer aanbelangt. De prestatieverklaring is het bewijs dat elk SOPREMA-product voldoet aan specifieke eisen van de Europese Unie. Elk product wordt getest volgens Europees geharmoniseerde methoden en de onderzoeksresultaten worden vermeld in de DoP. De prestaties hebben te maken met onderstaande factoren: 

  1. Mechanische weerstand en stabiliteit
  2. Brandveiligheid
  3. Hygiëne, gezondheid en milieu
  4. Veiligheid, toegankelijkheid bij gebruik
  5. Bescherming tegen geluidshinder
  6. Energiebesparing en warmtebehoud
  7. Duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen

Dankzij de DoP kunt u de verschillende SOPREMA-producten met elkaar vergelijken en bent u in staat om het juiste product voor elke toepassing te vinden. 

Heeft u nog vragen over onze prestatieverklaringen van de SOPREMA-bouwmaterialen? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Wij staan u graag vrijblijvend te woord.