Van PET-fles tot pur-schuimisolatie: SOPRALOOP innoveert én recycleert

Sopraloop

 

Tot voor kort belandden complexe petverpakkingen zoals ondoorzichtige melkflessen en meerlagige vlootjes in verbrandingsovens of op de afvalberg. ‘Dat kan ecologischer!’, dacht SOPREMA Group. Daarom openden we de eerste recyclage-unit ter wereld die een oplossing biedt voor dit probleem. Dankzij SOPRALOOP vormen we oude plastic verpakkingen voortaan om tot polyolen, een van de belangrijkste onderdelen van pur-isolatieschuim

Het resultaat van een krachtig ecosourcingbeleid

Al meer dan twintig jaar voeren we bij SOPREMA Group een krachtig ecosourcingbeleid en streven we ernaar om petrochemisch gewonnen grondstoffen te vervangen door ecologische alternatieven uit plantaardige biomassa of recyclage. Nu gaan we nóg een stapje verder met de verwerking van complexe petverpakkingen. De techniek werd nooit eerder industrieel toegepast op kunststofverpakkingen. Maar dankzij doorgedreven onderzoek en een investering van maar liefst zeven miljoen euro creëerden we afzetmogelijkheden voor gerecycleerde plastics. Het unieke recyclageproces van de SOPRALOOP-productielijn in Straatsburg verloopt als volgt:

Stap 1: Aanvoer van complexe petverpakkingen in balen.

Stap 2: Plaatsing op een mechanische recyclagelijn.

Stap 3: Optische sortering om verontreinigende stoffen te verwijderen.

Stap 4: Onderwaterreiniging van de verpakkingen en vermaling tot vlokken.

Stap 5: Scheiding van de vlokken op basis van dichtheid om restvuil te verwijderen.

Stap 6: Chemische recyclage in de eerste reactor, gevolgd door toevoeging van additieven in de tweede reactor.

Stap 7: Vervaardiging van polyol, een essentieel onderdeel van pur-isolatieschuim.

Stap 8: Transport van polyol naar de twee SOPREMA-polyurethaanfabrieken in Saint-Julien-du-Sault (Frankrijk) en Hof (Duitsland).

Stap 9: Productie van pur-isolatieschuimpanelen voor gebouwen.

SOPRALOOP krijgt steun van Citeo

Deze wereldwijde primeur geniet de steun van Citeo, een Frans bedrijf gespecialiseerd in de recyclage van huishoudelijke verpakkingen. Samen met deze partnerorganisatie willen we een – nog onbestaande – Franse inzamelstroom starten door petverpakkingen te verzamelen en te verwerken in verschillende sorteercentra. Dankzij deze waardevolle samenwerking zal de SOPRALOOP-unit de twee polyurethaanfabrieken van SOPREMA Group kunnen bedienen (Saint-Julien-du-Sault en Hof), die op gelijke afstand van Straatsburg liggen.

De productielijn blijft groeien

In het startjaar van de SOPRALOOP-productielijn verwachten we een verwerkingscapaciteit van 3000 ton complexe petverpakkingen, die op hun beurt 5500 ton polyolen opleveren. Deze capaciteit zal de komende vijf jaar verdubbelen of zelfs verdrievoudigen. In de toekomst, naarmate onze ervaring toeneemt, ambiëren we zelfs om nóg meer polyolen te produceren. Zo beperken we de impact van kunststoffen op het milieu en ontwikkelen we hoogwaardige, gerecycleerde grondstoffen.

Wilt u meer weten over SOPRALOOP? Aarzel dan niet om ons te contacteren.