SBS of APP? Wegwijs in de wereld van bitumen

Bitumineuze waterdichting SBS en APP

 

Dat de viskeuze vloeistof bitumen perfect geschikt is voor waterdichting hoeven we u niet meer te vertellen. En misschien bent u er ook al van op de hoogte dat bitumen dakbedekking ruim dertig jaar meegaat, uv-bestendig is én een uitstekende beloopbaarheid heeft. Maar wist u al dat bitumen behandeld moet worden voor u het als dakbedekking kunt gebruiken? Pas na de toevoeging van polymeren en een wapening is het materiaal klaar om uw dak te beschermen. Maar let op: er zijn verschillende types bitumineuze dakafdichting op de markt, die telkens een andere behandeling kregen en dus andere eigenschappen hebben. In dit artikel leggen we u het verschil uit tussen SBS-bitumen en APP-bitumen, zodat u perfect weet wat u koopt.

SBS-BITUMEN MET BIJZONDER LANGE LEVENSDUUR

SBS-bitumen is samengesteld uit elastomeer. SBS staat voor Styreen Butadieen Styreen, een synthetisch rubber dat de bitumineuze dakbanen een grotere elasticiteit geeft. Dankzij die soepelheid kunnen de dakbanen mee rekken en zitten ze de werking van onderliggende constructies, zoals isolatie, niet in de weg. Daarnaast hechten bitumineuze SBS-membranen goed, waardoor de kans op lekken minimaal is.

Omdat er bij SBS-bitumen voor een goede sterkte minder kunststof moet worden toegevoegd, is het membraam minder uv-bestendig en moet het dan ook afgedekt worden met leislag of geballast worden met grind. Zo vermijdt u dat de zonnestralen doordringen tot op het bitumen. In dat geval zijn de SBS-membranen Sopralene Optima een goede keuze. Dit product bevat brandvertragende additieven en een polyester-composiet bewapening en wordt gebruikt voor een éénlaagse of meerlaagse dakafdichting. Met Sopralene Optima kunt u dan ook rekenen op een bijzonder lange levensduur.

APP-BITUMEN ZIJN BIJZONDER UV-BESTENDIG

Dakbanen in APP-bitumen bestaan uit een combinatie van bitumen en een plastische kunststof, namelijk Atactisch Polypropyleen. Dat polymeer zorgt ervoor dat de bitumineuze dakbedekking zelfs bij extreme omgevingstemperaturen soepel blijft. Dat komt omdat de dakbedekking de eigenschappen van de kunststof overneemt en daardoor blootgesteld kan worden aan extreme omgevingstemperaturen. Dankzij het APP wordt het verwekingspunt – de temperatuur waarbij een stof overgaat van vaste naar vloeibare toestand – namelijk verhoogd van 50 graden naar 140 à 150 graden.  Bovendien wordt het membraan hierdoor uv-bestendig en krijgt het een langere levensduur.

De Sopragum Techno Venti-membranen van SOPREMA zijn versterkt met een polyester-composiet wapening en hebben een dikte van vier millimeter. Ze worden toegepast als éénlaagse dakafdichting.

LAAT U ADVISEREN DOOR EEN EXPERT

Bent u er nog niet uit welk type bitumen de beste oplossing is voor uw specifieke situatie? SOPREMA biedt beide soorten aan en kan u dus als geen ander adviseren bij uw keuze. Neem gerust contact op met onze experts.