Renovatie gepland? Ontdek de voordelen van een sarkingdak

Isolatie hellend dak

 

Tegen 2020 moet in Vlaanderen elk dak geïsoleerd zijn. Ben je van plan om eindelijk werk te maken van je dakisolatie? Dan is de sarkingmethode misschien wel wat je zoekt. Bij deze isolatieoplossing voor hellende daken komen de isolatieplaten bovenop de kepers of spanten terecht in plaats van ertussen. Je isoleert je dak dus langs de buitenkant. We geven je een overzicht van hoe deze methode in zijn werk gaat en wat de voordelen precies zijn.

WAT IS EEN SARKINGDAK?

Bij een sarkingdak komt de isolatie aan de bovenzijde van de draagconstructie – op de kepers – te liggen. Dat is meteen de reden waarom sarkingdaken zo populair zijn bij renovaties: er hoeft niets te veranderen aan de bestaande binnenafwerking. Een sarkingdak wordt doorgaans in vijf stappen geplaatst:

  1. De huidige dakbedekking wordt verwijderd. Ze halen de pannen of leien van je dak en verwijderen het latwerk. Eventueel aanwezige isolatie blijft gewoon liggen.
  2. Vervolgens brengen ze een dampscherm aan. Deze stap is cruciaal om condensatieproblemen te voorkomen.
  3. De nieuwe isolatie, zoals de PUR- en PIR-platen van SOPREMA, komt bovenop het dampscherm terecht. Daardoor is een volledig, ononderbroken isolatieschild mogelijk.
  4. De vakmannen brengen onderdakfolie op de isolatie aan en plaatsen dan het latwerk van het onderdak.
  5. Ten slotte leggen ze de nieuwe pannen of leien op het latwerk en je dakrenovatie is klaar!

VIER MOOIE VOORDELEN VAN EEN SARKINGDAK

Een sarkingdak laten plaatsen is niet goedkoop, maar je krijgt er wel veel voor terug. Kende je deze vier voordelen al?

+ Voor wie aan de binnenzijde van zijn woning geen plaats heeft voor (bijkomende) isolatie of sowieso al van plan was om zijn dakbedekking te vervangen, is een sarkingdak een prima oplossing.

+ Door isolatiepanelen op de naden af te tapen ontstaat er een ononderbroken en luchtdicht isolatieschild en is er minder kans op koudebruggen.

+ Het dakhout blijft beter beschermd doordat de isolatie erop ligt.

+ De plaatsing van een sarkingdak gebeurt relatief snel.

Meer weten over de isolatie van je dak? Neem gerust contact op met onze experts.

Een sarkingdak is een speciale constructie waarbij de isolatie aan de bovenkant komt te liggen op hellende daken. Dat maakt dit type dak een populaire keuze voor renovaties, want de bestaande binnenafwerking kan ongewijzigd blijven. De plaatsing van een sarkingdak verloopt doorgaans in zes stappen: de verwijdering van de huidige dakbedekking (de dakconstructie blijft), de plaatsing van een dampscherm, de plaatsing van de nieuwe isolatie op het dampscherm (bijvoorbeeld PIR- en PUR-platen van SOPREMA), de plaatsing van onderdakfolie en dan het latwerk, en tot slot de plaatsing van de nieuwe pannen of leien op dat latwerk.

Sarkingdaken zijn daken waarbij de isolatie op de bovenzijde van de draagconstructie ligt (op de kepers, met andere woorden). Dit type daken is behoorlijk prijzig, maar heeft wel enkele bijzondere voordelen. Het is om te beginnen een populaire keuze bij renovaties, want de bestaande binnenafwerking hoeft niet te veranderen. Ook voor wie dus aan de binnenkant van de woning geen plaats heeft om bijkomend te isoleren, is een sarkingdak ideaal. Bovendien blijft de houten constructie beter beschermd: de isolatie ligt erop en vormt zo een belangrijke beschermlaag. De plaatsing van een sarkingdak gebeurt verder ook relatief snel. Tot slot beperkt een sarkingdak de kans op koudebruggen – tenminste, als het goed geplaatst is en als de isolatiepanelen op de naden zijn afgetapet. Zo ontstaat namelijk een ononderbroken en luchtdicht isolatieschild.

De sarkingmethode levert een bijzondere dakconstructie op: een sarkingdak, waarbij er op de kepers isolatie komt te liggen bij hellende daken. De eerste stap in de sarkingmethode bestaat uit het verwijderen van de huidige dakbedekking (de dakconstructie blijft) , zoals pannen of leien, en het latwerk. In een tweede fase wordt het dampscherm aangebracht. Ten derde komt de nieuwe isolatie bijvoorbeeld de PIR- of PUR-platen van SOPREMA boven op het dampscherm te liggen. Zo ontstaat een ononderbroken isolatieschil. In een vierde en een vijfde fase komen de onderdakfolie en het latwerk op hun plaats te liggen, waarna de nieuwe pannen of leien erop gelegd worden. Omdat de bestaande binnenafwerking onaangeroerd blijft, is de sarkingmethode veelgebruikt bij renovaties.