Periodiek onderhoud van uw platte dak: waarop moet u letten?

 

Omdat een beschadigd dak grote problemen met zich mee kan brengen, is het aangewezen om regelmatig uw platte dak te controleren. Let eerst en vooral op uw veiligheid wanneer u uw dak opklimt. Maar wat is naast veiligheid nog belangrijk tijdens een periodiek onderhoud van uw platte dak? Wij geven u graag een woordje uitleg.

Het ideale moment voor een inspectie

Een jaarlijkse inspectie van uw dak is zeker geen overbodige luxe. Een slecht onderhouden dak kan namelijk sneller in verval raken, zeker bij winterse neerslag of bij zomerse stortbuien. Insijpelend vocht als gevolg van overvloedige regen, hagel of sneeuw is de grootste boosdoener en kan leiden tot aanzienlijke schade. Maar ook aanslag van mos en algen zijn nefast voor de kwaliteit van uw dak.

U plant een controle dan ook het best in voor de winter na bladval en na de winter ter controle van eventuele vorstschade Zo hebt u nog voldoende tijd om eventuele herstellingen uit te voeren voordat het weer in de herfst terug slechter wordt.

Bij een plat dak volstaat het om twee maal jaarlijks het dak te controleren. U kunt ervoor kiezen om zelf het dak op te klimmen om een controle uit te voeren, maar dat brengt altijd risico’s met zich mee. Wilt u extra zekerheid over de staat van uw dak én wilt u veilig met beide voeten op de grond blijven staan? Dan is het aangewezen om het nazicht over te laten aan een professionele dakdekker.

De belangrijkste aandachtspunten

Wanneer u toch zelf het dak opklimt is het belangrijk om uw veiligheid steeds voorop te stellen! Zorg dat de ladder zeer stabiel staat en gebruik bijvoorbeeld een antislipmat om extra stabiliteit van de ladder te bekomen. Verder zijn er nog een aantal zaken die u extra in het oog moet houden. Let wel op: onderstaande aandachtspunten zijn een goed begin van de dakinspectie, maar zijn geen volledige checklist voor de controle. Een dakdekker kan steeds professioneel advies geven.

  • De toestand van de dakbedekking

Let in eerste instantie op de toestand van de dakbedekking, ongeacht het soort materiaal. Schade, of losliggende elementen moeten meteen een alarmbelletje doen rinkelen. Schenk ook voldoende aandacht aan dakdetails zoals de aansluiting rond een schoorsteen, dakopstanden of dakvensters. Dat zijn vaak zwakke plekken van het platte dak, waar lekken makkelijker kunnen ontstaan.2.

  • De dragende elementen

Controleer ook de dragende elementen van de dakconstructie. Ga na of het hout niet is aangetast door insecten of waterinsijpeling.

  • De dakgoten

Verwijder regelmatig alle bladeren, takken of afval uit de dakgoten. Die kunnen de afvoer van water verhinderen en zo ernstige schade aan uw dak berokkenen. Bekijk ook of de dakgoten niet beschadigd zijn en voel of ze nog stevig vastzitten.

  • Mosvorming

Mossen, korstmossen, algen en eventuele plantengroei kunnen best meteen verwijderd worden. Let op: gebruik nooit bleekwater of chloor om mosvorming weg te halen en trek gewortelde planten nooit zomaar uit. Zo kunnen immers lekkages ontstaan. Laat deze planten dus best zitten en vraag vraag hulp aan een professional. Ook het gebruik van een hogedrukreiniger kan de dakbedekking beschadigen. U hebt hierdoor meer kans op insijpelend vocht.

Voor onderhoud van groendaken, contacteert u ook best de installateur van uw groendak.Bent u op zoek naar verder advies over het onderhoud van platte daken? Of bent u geïnteresseerd in een vrijblijvende dakinspectie? Aarzel dan niet om ons te contacteren of een beroep te doen op onze roofconsulting-service.