Maak komaf met vocht door het afdichten van funderingen

Waterdichting funderingsmuren

 

Vochtproblemen in huis zijn een ware nachtmerrie voor de bewoners. Opstijgend of doorslaand vocht en een natte kelder kunnen kwalijke gevolgen hebben voor de gezondheid. Vochtige muren en kelders vormen een ideale habitat voor schadelijk schimmels die op hun beurt kunnen leiden tot fysieke klachten als irritatie aan de luchtwegen. Daarnaast tast overmatig vocht de bouwmaterialen van een woning na verloop van tijd ernstig aan. Wilt u dergelijke problemen vermijden? Dan is het verstandig om tijdens de bouw van de woning de fundering waterdicht te maken. Deze ingreep bespaart u later heel wat kopzorgen.

Verschillende manieren om funderingen af te dichten

Bij het aanpakken van vochtproblemen worden vaak noodoplossingen gebruikt, terwijl er ook degelijke alternatieven bestaan. Architecten houden gelukkig steeds vaker vanaf het begin van het ontwerpproces rekening met vochtbestrijding. Het afdichten van de fundering met bitumen membranen wordt dan opgenomen in het bouwplan. Deze bitumineuze waterdichting verzekert een duurzame afdichting van ondergrondse structuren én kan op verschillende manieren worden aangebracht. De aannemer heeft de keuze om vlamvrij te werken of te vlamlassen, afhankelijk van zijn persoonlijke voorkeur en de werkomstandigheden.

Fundering vlamvrij afdichten met bitumen

Geeft u de voorkeur aan de vlamvrije methode? Dan werkt u het best met Colphene 1500, een zelfklevend membraan samengesteld uit een wortelwerende kruiselings-gelamineerde polyetheen wapening. Dit product, dat aan de onderzijde is afgewerkt met elastomeerbitumen, laat zich zonder brander eenvoudig en veilig verwerken. U moet alleen een primer aanbrengen op de betonnen ondergrond. Gebruik hiervoor Elastocol 503 of Elastocol 600, koud verwerkbare en gebruiksklare hechtingsprimers. Bevestig ten slotte de bitumineuze afdichtingslaag door stevig aan te drukken. De enige beperking van de vlamvrije methode zit hem in de omgevingstemperatuur. Het zelfklevende membraan is namelijk niet bruikbaar bij temperaturen onder 10°C. Werkt u aan een ruwbouw tijdens de koude wintermaanden? Kies dan voor de gevlamlaste werkwijze.

Zo vermijd je wortelgroei en onvoorziene lekkages

Wanneer u het bitumen met een brander vasthecht op de stortnaad van de fundering speelt temperatuur en vochtigheidgraad geen rol. Ook bij deze methode is het belangrijk om voor een wortelwerende afdichting te kiezen. Zo vermijdt u later lekkages door onvoorziene wortelgroei in de bodem onder het huis. Sopralene Techno Garden 4 AF C1 FR is niet alleen een goede keuze bij het afdichten van groendaken, maar is eveneens een waterdichtingsoplossing voor ondergrondconstructies. Het kleefvernis Aquadere verzekert een goede hechting van het gelaste bitumineuze membraan.

Wilt u graag meer informatie over het afdichten van funderingen? Neem dan contact met ons op. Naast de productie en verkoop van waterdichtingsoplossingen, biedt SOPREMA u de nodige ondersteuning bij al uw bouwprojecten.