Maak komaf met vocht door het afdichten van funderingen

Waterdichting funderingsmuren

 

Vochtproblemen in huis zijn een ware nachtmerrie voor de bewoners. Opstijgend of doorslaand vocht en een natte kelder kunnen kwalijke gevolgen hebben voor de gezondheid. Vochtige muren en kelders vormen een ideale habitat voor schadelijk schimmels die op hun beurt kunnen leiden tot fysieke klachten als irritatie aan de luchtwegen. Daarnaast tast overmatig vocht de bouwmaterialen van een woning na verloop van tijd ernstig aan. Wilt u dergelijke problemen vermijden? Dan is het verstandig om tijdens de bouw van de woning de fundering waterdicht te maken. Deze ingreep bespaart u later heel wat kopzorgen.

Verschillende manieren om funderingen af te dichten

Bij het aanpakken van vochtproblemen worden vaak noodoplossingen gebruikt, terwijl er ook degelijke alternatieven bestaan. Architecten houden gelukkig steeds vaker vanaf het begin van het ontwerpproces rekening met vochtbestrijding. Het afdichten van de fundering met bitumen membranen wordt dan opgenomen in het bouwplan. Deze bitumineuze waterdichting verzekert een duurzame afdichting van ondergrondse structuren én kan op verschillende manieren worden aangebracht. De aannemer heeft de keuze om vlamvrij te werken of te vlamlassen, afhankelijk van zijn persoonlijke voorkeur en de werkomstandigheden.

Fundering vlamvrij afdichten met bitumen

Geeft u de voorkeur aan de vlamvrije methode? Dan werkt u het best met Colphene 1500, een zelfklevend membraan samengesteld uit een wortelwerende kruiselings-gelamineerde polyetheen wapening. Dit product, dat aan de onderzijde is afgewerkt met elastomeerbitumen, laat zich zonder brander eenvoudig en veilig verwerken. U moet alleen een primer aanbrengen op de betonnen ondergrond. Gebruik hiervoor Elastocol 503 of Elastocol 600, koud verwerkbare en gebruiksklare hechtingsprimers. Bevestig ten slotte de bitumineuze afdichtingslaag door stevig aan te drukken. De enige beperking van de vlamvrije methode zit hem in de omgevingstemperatuur. Het zelfklevende membraan is namelijk niet bruikbaar bij temperaturen onder 10°C. Werkt u aan een ruwbouw tijdens de koude wintermaanden? Kies dan voor de gevlamlaste werkwijze.

Zo vermijd je wortelgroei en onvoorziene lekkages

Wanneer u het bitumen met een brander vasthecht op de stortnaad van de fundering speelt temperatuur en vochtigheidgraad geen rol. Ook bij deze methode is het belangrijk om voor een wortelwerende afdichting te kiezen. Zo vermijdt u later lekkages door onvoorziene wortelgroei in de bodem onder het huis. Sopralene Techno Garden 4 AF C1 FR is niet alleen een goede keuze bij het afdichten van groendaken, maar is eveneens een waterdichtingsoplossing voor ondergrondconstructies. Het kleefvernis Aquadere verzekert een goede hechting van het gelaste bitumineuze membraan.

Wilt u graag meer informatie over het afdichten van funderingen? Neem dan contact met ons op. Naast de productie en verkoop van waterdichtingsoplossingen, biedt SOPREMA u de nodige ondersteuning bij al uw bouwprojecten.

Vochtproblemen in woningen kunnen ernstige gevolgen hebben. Vaak zijn ze te wijten aan opstijgend vocht, afkomstig uit de fundering van het huis. De fundering correct afdichten is dus van groot belang. Bitumen is daarvoor uiterst geschikt, aangezien het materiaal zich eenvoudig laat plaatsen en ook nog eens wortelwerend werkt. Er zijn verschillende manieren om bitumineuze waterdichting aan te brengen, afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur en de werkomstandigheden. Zo kunt u de membranen vlamlassen, maar er bestaan ook zelfklevende producten. Deze materialen die aan de onderzijde zijn afgewerkt met elastomeerbitumen, laten zich zonder brander eenvoudig en veilig verwerken. Een primer aanbrengen op de betonnen ondergrond is wel noodzakelijk. 

Door de funderingen te isoleren vermijdt u dat er energie verspild wordt aan de opwarming van de ondergrond (door de horizontale uitvloeiing van warmte). Maar ook in een scenario mét kelder is de isolatie van funderingen een goed idee. Zo zorgt u er namelijk voor dat u het maximum uit het gebouw in kwestie kunt halen, want de kelder kan dankzij de isolatie van de funderingen dienstdoen als een volwaardige ruimte. Hij wordt met andere woorden multi-inzetbaar.

Omdat elke vierkante meter telt, kunnen kelders en ondergrondse bouwvolumes dienen als een handige oppervlakte om extra te gebruiken als bijvoorbeeld flexibele werkplek, opslagruimte of parking. Maar dan moet die oppervlakte wel geïsoleerd en waterdicht afgewerkt worden. Door de funderingen goed te isoleren, zijn die voorwaarden alvast voldaan. Daarnaast is de isolatie van funderingen een uitstekend idee om de horizontale uitvloeiing van warmte te vermijden in woningen. Dit verhindert energieverspilling, want het voorkomt dat er kostbare warmte verloren gaat via de ondergrond.

XPS-isolatie is bijzonder geschikt voor de isolatie van funderingsmuren (onder het maaiveld). Het materiaal is uitermate druk- en maatvast, vochtbestendig én 100% recycleerbaar. Vooral de combinatie met waterdichte toplaag van SOPRALENE OPTIMA GARDEN, en dus de synergie tussen SBS-bitumen en XPS-isolatie, zorgt voor een goed resultaat. Funderingen isoleren is natuurlijk altijd maatwerk, want tal van factoren spelen een rol, zoals de verhouding van de funderingsmuur ten opzichte van het grondwaterpeil en de functie van de funderingsmuur. Daarom ontwikkelde SOPREMA een handige solution guide waarin we alle factoren stap voor stap overlopen en koppelen aan de juiste isolatie-oplossing.

Vochtproblemen zijn beter te voorkomen dan te genezen. Geen wonder dat architecten steeds meer aandacht besteden aan vochtbestrijding tijdens het ontwerpproces. Zo houden ze rekening met het correct afdichten van de fundering van een woning. Opstijgend vocht is immers vaak te wijten aan een slechte waterdichting van de ondergrondse structuren. Bitumen kan dit euvel verhelpen of volledig voorkomen. Bitumineuze membranen worden vaak gevlamlast op de fundering, zodat vocht geen kans meer krijgt om binnen te dringen. Ook scheuren door wortels in de grond zijn verleden tijd dankzij de wortelwerende werking van bitumen. Het materiaal kan eventueel zelfs vlamvrij worden aangebracht, in de vorm van zelfklevende membranen. Dat gaat niet alleen sneller, maar is ook uiterst veilig.