Gedaan met koudebruggen: vermijd zwakke schakels in de buitenschil van een woning

Isolatie hellend dak

 

Koudebruggen hebben een negatieve invloed op de EPC-waarde van een woning. U kunt ze dan ook missen als kiespijn. Wilt u voorkomen dat de warmte uit een woning ontsnapt en wilt u besparen op uw energiefactuur? Wij vertellen hoe u koudebruggen kunt vermijden in de buitenschil van woningen.

Wat zijn koudebruggen in de buitenschil?

Door onderbrekingen in de thermische isolatie van je woning ontstaan er kieren en spleten die koudebruggen worden genoemd. Deze probleemzones krijgen ook wel eens de naam ‘bouwknopen’ en komen bijvoorbeeld voor waar binnen- en buitenmuur elkaar raken. Door deze kieren verliest u tot wel 20% energie in de woning. Daarnaast krijgen ook schimmel en condensatie vrij spel, door het vocht dat binnenkomt via zwakke plekken. Gelukkig kunt u dit verhinderen met de juiste materialen én de juiste werkwijze.

Welke materiaal zijn geschikt om koudebruggen te voorkomen?

Bij nieuwbouw kunt u koudebruggen al bij het ontwerp van de woning meteen aanpakken, maar ook bij renovatie vragen deze plaatsen extra aandacht. SOPREMA biedt twee verschillende soorten PUR-isolatie aan die koudebruggen in de buitenschil van de woning afdichten.

  • EFISARKING: dit materiaal bestaat uit PUR en werkt energiebesparend. Het handige tand- en groefsysteem zorgt eveneens voor een uitstekende luchtdichtheid. EFISARKING wordt voornamelijk gebruikt bij hellende daken. Bij dit soort daken zijn onder andere dakkapellen en de aansluiting tussen de dakstructuur en de gevel cruciale punten. Door te isoleren met de sarking-methode is deze overgang naar de gevel niet langer onderbroken. De spouwmuurisolatie en de dakisolatie vormen één mooi geheel aangezien er op de spanten kan worden geïsoleerd.
  • SOPRATHERM ALU: ook dit materiaal bestaat uit PUR. De platen zijn langs beide zijden afgewerkt met een aluminium cachering en hebben eveneens een tand- en groefsysteem langs vier zijden. Bovendien u kunt u de platen tweelaags plaatsen met geschrankte voegen. SOPRATHERM ALU is makkelijk te versnijden en is toepasbaar op zowel vloeren als binnen-, buiten- en spouwmuren.

Wat kunt u nog doen om koudebruggen te vermijden?

Naast het gebruik van PUR-isolatie is het belangrijk om luchtdicht af te werken. Vergeet daarom niet om ook de naden af te tapen met EFIBANDE BUTYLE. Deze tape is niet alleen makkelijk aan te brengen, maar heeft ook een zeer hoge treksterkte. U kunt de afdichtingsband gebruiken voor het water-, lucht- en dampdicht afsluiten van naden tussen de isolatieplaten van gevel- en daksystemen, muur- en dakdoorvoeren en randaansluitingen.

Wilt u meer weten over het vermijden van koudebruggen in de buitenschil? Neem dan contact op met één van onze experts.