Hoe voorkomt u problemen met dakdetails op platte daken?

 

Een bitumineus plat dak wordt steeds vaker onderbroken door dakdetails als koepels, opstanden, dakrandprofielen, … Er wordt te weinig aandacht geschonken aan die tere plekken en dat resulteert later in problemen. Pas wanneer er lekkages ontstaan, wordt er ingegrepen, terwijl zulke beschadigingen eigenlijk kunnen voorkomen worden. Wij raden aan om al in de ontwerpfase rekening te houden met dakdetails. In dit artikel komt u te weten hoe u uitvoeringsdetails op platte daken het best aanpakt.

Problemen met dakdetails op platte daken

Dakdetails zijn alle aansluitingen en afwerkingen die zich op het platte dak bevinden. Aannemers en afdichters worden vaak geconfronteerd met de complexiteit van deze details. Ze zijn namelijk moeilijk om af te dichten met bitumineuze of kunststof membranenen moeten vaak vlamvrij worden uitgevoerd. Eigenlijk zouden architecten al rekening moeten houden met zulke details bij het voorontwerp. Ze voorzien bijvoorbeeld best minimum 20 cm vrije ruimte rond de dakdetails. Dakafdichters kunnen voor alle moeilijke detailleringen  gebruik maken van vloeibare afdichting als Alsan Flashing Quadro. Alsan Flashing Jardin, in combinatie met groendaken, werkt bovendien ook wortelwerend.

Verenigbaarheid van materialen

Een belangrijk aandachtspunt is de aansluiting van bitumen dakbanen op andere elementen. Aangezien er verschillende materialen worden gebruikt, moet u voornamelijk bij renovaties letten op de verenigbaarheid van alle materialen. Bitumen onderling combineren lukt perfect. Maar bitumen in combinatie met kunststof vraagt soms om andere verbindingstechnieken. Voor complexe verbindingen gebruikt u het best vloeibare harsen van ALSAN.

Verschillende soorten details vragen om een verschillende aanpak

Voor de afdichting van opstanden en dorpels wordt het best een opstand van minstens 15 cm hoger dan het niveau van het afgewerkte dakvlak voorzien. Bij dakrandprofielen en muurkappen moet u er dan weer over waken dat de draagconstructie voldoende bewegingsvoegen bevat. Die zaken moet de architect al voorzien in het ontwerp.

De taak van de architect

De architect houdt het best al in de ontwerpfase rekening met het uitwerken van dakdetails zodat een correcte afdichting mogelijk is. Het is belangrijk om het esthetische aspect niet altijd voorop te stellen. Kies liever voor een degelijke oplossing en vermijd zo latere problemen en lekkages.

Wilt u alles leren over de kwalitatieve afdichting van dakdetails? Volg een opleiding in ons trainingscentrum Club Expert. Schrijf u nu alvast in!