Voorkom problemen met dakdetails met ‘vloeibare bitumen’

vloeibare bitumen

 

Een bitumineus plat dak wordt steeds vaker onderbroken door dakdetails als koepels, opstanden, dakrandprofielen, … Er wordt te weinig aandacht geschonken aan die tere plekken en dat resulteert later in problemen. Pas wanneer er lekkages ontstaan, wordt er ingegrepen, terwijl zulke beschadigingen eigenlijk kunnen voorkomen worden. Wij raden aan om al in de ontwerpfase rekening te houden met dakdetails. In dit artikel kom je te weten hoe je uitvoeringsdetails op platte daken het best aanpakt.

Problemen met dakdetails op platte daken

Dakdetails zijn alle aansluitingen en afwerkingen die zich op het platte dak bevinden. Aannemers en afdichters worden vaak geconfronteerd met de complexiteit van deze details. Ze zijn namelijk moeilijk om af te dichten met bitumineuze of kunststof membranen en moeten vaak vlamvrij worden uitgevoerd. Eigenlijk zouden architecten al rekening moeten houden met zulke details bij het voorontwerp. Ze voorzien bijvoorbeeld best minimum 20 centimeter vrije ruimte rond de dakdetails. Dakafdichters kunnen voor alle moeilijke detailleringen  gebruik maken van vloeibare afdichting als Alsan Flashing Quadro.  Alsan Flashing Jardin werkt bovendien ook wortelwerend en is daarom geschikt voor groendaken.

Verenigbaarheid van materialen

Een belangrijk aandachtspunt is de aansluiting van bitumen dakbanen op andere elementen. Aangezien er verschillende materialen worden gebruikt, moet je voornamelijk bij renovaties letten op de verenigbaarheid van alle materialenBitumen onderling combineren lukt perfect. Maar bitumen in combinatie met kunststof vraagt soms om andere verbindingstechnieken. Voor complexe verbindingen gebruik je het best vloeibare harsen van Alsan, zoals Alsan Flashing Quadro.

Verschillende soorten details vragen om een verschillende aanpak

Voor de afdichting van opstanden en dorpels wordt het best een opstand van minstens 15 centimeter hoger dan het niveau van het afgewerkte dakvlak voorzien. Bij dakrandprofielen en muurkappen moet je er dan weer over waken dat de draagconstructie voldoende bewegingsvoegen bevat. Die zaken moet de architect al voorzien in het ontwerp.

Bekijk hier onze aluminium dakrandprofielen

Bekijk hier onze dakrandprofielen uit composiet polyester

De taak van de architect 

De architect houdt het best al in de ontwerpfase rekening met het uitwerken van dakdetails zodat een correcte afdichting mogelijk is. Het is belangrijk om het esthetische aspect niet altijd voorop te stellen. Kies liever voor een degelijke oplossing en vermijd zo latere problemen en lekkages.

Wil je alles leren over de kwalitatieve afdichting van dakdetails? Volg een opleiding in ons trainingscentrum Club ExpertSchrijf je nu alvast in! Op zoek naar inspiratie voor bouwprojecten? Breng dan eens een virtueel bezoekje aan Sopracity.

SBS-dakbanen zoals Sopralene Optima onderscheiden zich door hun bijzondere hechtingskracht, wat het materiaal uitermate geschikt maakt voor de waterdichting van platte daken. De kans op lekken wordt door die goede hechting namelijk zeer klein. En voor de afvoer van regenwater op een plat dak is er Draini, dat één waterdicht geheel vormt met de toplaag en probleemloos een uitweg creëert voor de zeventig liter regenwater die een gemiddeld plat dak maandelijks per vierkante meter te verwerken krijgt.