Gebouwen en natuur worden één dankzij biomimetica

biomimetica

 

Op het eerste gezicht staat de bouwsector mijlenver van moeder natuur. Bakstenen en beton domineren bomen en ander groen. Toch schenken veel bouwbedrijven gelukkig steeds meer aandacht aan het milieu. Sterker nog: de synergie tussen gebouwen, fauna en flora is niet langer een toekomstdroom. Daktuinen, een prachtig voorbeeld van biomimetica, zijn daar het mooiste bewijs van.

Daktuinen: een mooie vorm van biomimetica

Biomimetica, een principe waarbij de mens de natuur imiteert, wint aan populariteit bij architecten. Geen wonder dat daktuinen steeds meer voorkomen, zelfs in sterk verstedelijkte gebieden. Want juist dáár is van biodiversiteit weinig sprake en zijn dit soort daken dus broodnodig. Met de juiste mix van sedum, bloemen en planten vormen ze de ideale habitat voor insecten. En dat is een goede zaak, aangezien bloembezoekende beestjes zoals honingbijen een belangrijke schakel in onze voedselketen vormen. Hun populatie kende de voorbije dertig jaar een schrikbarende daling van maar liefst 80%. De bouwsector kan die negatieve evolutie – mits de nodige inspanningen – zeker mee een halt toeroepen.

SOPREMA en de natuur

Ook SOPREMA spant zich in om de biodiversiteit te stimuleren. Naast ons uitgebreide assortiment van dakbedekkingsmaterialen voor daktuinen blijven we onderzoek verrichten om producten en oplossingen te lanceren die passen in het biomimetische principe. Zo werken we de komende jaren aan de ideale samenstelling van zaden voor zoemdaken: biodiverse groendaken die de fauna en flora verrijken. Dat is dan ook de reden waarom u bij ons wortelwerende toplagen van topkwaliteit vindt.   En ook ons PAVATEX-gamma, onze natuurlijke houtvezelisolatie, levert bewijst van onze groene inspanningen. U merkt het: bij SOPREMA maken we dankbaar gebruik van wat de natuur ons geeft en leert, en willen we vooral iets teruggeven.

Lees meer over onze impact op mens en milieu of contacteer ons voor meer informatie over groendaken en andere ecologische bouwoplossingen.