EPS- of PU-isolatie? Wanneer gebruikt u welk isolatiemateriaal?

ESCAPO Mechelen

 

Van glaswol tot synthetische schuimen: voor de isolatie van woningen bestaan tal van verschillende materialen. Twee van de populairste isolatiematerialen zijn PUR/PIR en EPS. Maar wat zijn precies de verschillen tussen beide? En voor welke toepassingen gebruikt u PUR/PIR en EPS het best? Dit overzicht schept duidelijkheid.

EPS: BETAALBAAR EN RECYCLEERBAAR

EPS  (Geëxpandeerd polystyreen) – ook bekend als piepschuim – is een meestal witte, soms grijze, isolatieplaat. EPS wordt al meer dan vijftig jaar gebruikt als isolatiemateriaal, en dat hoeft niet te verbazen, want het is een prima warmte-isolator die nog eens betaalbaar is ook. De isolatieplaten zijn licht, makkelijk te verwerken, ongevoelig voor vocht en schimmel én 100% recycleerbaar.

SOPREMA EPS-platen NEOSTIR 029 hebben een hoge thermische weerstand en doen dienst als thermische isolatie voor platte daken.

PUR EN PIR: LICHTE PLATEN MET EEN UITSTEKENDE ISOLATIEWAARDE

PUR (polyurethaan) en PIR (polyisocyanuraat) zijn samengesteld uit kleine cellen die een gas bevatten met een lage thermische geleidbaarheid. Dankzij die unieke structuur zijn PUR en PIR twee van de meest efficiënte isolatiematerialen op markt. Ze zijn populair vanwege de optimale verhouding tussen hun thermische prestaties en compactheid. Zo kunt u met een dunnere isolatielaag een even goede isolatiewaarde bereiken.

PUR en PIR zijn erg veelzijdige isolatiematerialen voor zowel muren als vloeren en platte en hellende daken. Naargelang de toepassing biedt SOPREMA verschillende PUR- en PIR-platen aan. We lichten er vier uit:

  • EFISARKING zijn lichtgewicht isolatieplaten bestemd voor hellende daken, voor het aanbrengen van een volledig isolatieschild.
  • SIS REVE SI wordt toegepast als thermische isolatie in verticale of schuine voorzetwanden bij nieuwbouw en renovatie. Op de isolatieplaat zit meteen ook een gipsplaat bevestigd.
  • SOPRATHERM ALU  is een isolatiemateriaal met hoge thermische weerstand dat geschikt is voor de isolatie van spouw- en binnenmuren en vloeren.
  • EFIGREEN ITE is een thermische isolatieplaat die aan beide zijden bekleed is met een gewafelde aluminiumfolie, waardoor het materiaal een hogere brandclassificatie heeft. Aangeraden voor het isoleren van gevels aan de buitenzijde.

ISOLATIEMATERIAAL KIEZEN: LAAT JE ADVISEREN

Weet u niet zeker welke van onze innovatieve isolatiematerialen u het best voor welke toepassing gebruikt? Of wint u graag meer informatie in over onze oplossingen? Laat u bijstaan door een expert! Neem gerust contact op.

Er zijn tal van isolatiematerialen die een gebouw thermisch helpen isoleren, zoals XPS of geëxtrudeerd polystyreen en EPS of geëxpandeerd polystyreen (ook wel bekend als piepschuim). Het eerste is beschikbaar in platen, terwijl het tweede bestaat in op maat gesneden platen, geperste platen in een mal en losse bolletjes. Ook PUR- en PIR-isolatieplaten zijn geschikt om thermisch mee te isoleren, zowel in muren als platte en schuine daken. Ze zijn populair omwille van hun lage lamba-waarde. Wie graag met natuurlijke materialen werkt, komt dan weer aan zijn trekken met houtvezels. Houtvezelisolatie ademt, isoleert ook akoestisch en is brandveilig.

Wie op zoek is naar thermisch isolatiemateriaal heeft keuze te over. XPS-isolatie is om te beginnen bijzonder geschikt voor het isoleren van parkings, vloeren met hoge belasting, omkeerdaken en de gehele bouwschil. Het isolatiemateriaal is ongevoelig voor vocht en heeft een uitstekende druksterkte. EPS- of piepschuimplaten zijn dan weer een goeie optie voor de isolatie van platte daken. Bovendien heeft EPS een zeer gunstige prijs. PIR en PUR hebben een lage lambda-waarde waardoor ze uitstekend thermisch isoleren. Tot slot bestaat er thermische isolatie gemaakt van houtvezels. Dit materiaal is brandveilig en enorm milieuvriendelijk; het isoleert ook nog eens akoestisch én het ademt.