3 vuistregels om de EPC-waarde van een woning te verbeteren met isolatie

 

Bent u van plan om uw woning te verkopen of te verhuren? Dan moet u verplicht een zogenaamd energieprestatiecertificaat of EPC kunnen voorleggen aan de koper of huurder. Op dit certificaat staat een score vermeld die aangeeft hoeveel het primaire energieverbruik van de woning bedraagt per vierkante meter. Hoe lager dat getal, hoe minder energie er nodig is om het huis te verwarmen. Een lage EPC-waarde is eveneens gunstig voor de waarde van de woning. De EPC-score wordt onder andere bepaald door het bouwjaar van het huis en het type bebouwing, maar kan ook beïnvloed worden door de isolatie. Hou daarom rekening met deze vuistregels om de EPC-waarde van uw woning te verbeteren.

Besteed aandacht aan dakisolatie voor het verbeteren van de EPC-waarde

Uw dak isoleren is cruciaal om de EPC-waarde van de woning te verlagen. Bent u op zoek naar het juiste isolatiemateriaal, hou dan vooral rekening met het type dak. Platte daken en hellende daken vragen immers om andere materialen.

Isolatiematerialen voor platte daken:

  • EYFOS PIR S: deze thermische isolatieplaat is langs beide zijden voorzien van een gasdicht, gealuminiseerd meerlagencomplex. Het materiaal heeft ondanks zijn lichte gewicht een zeer lage lambda-waarde.
  • XPS SL: dit multifunctionele product kan gebruikt worden op verschillende plaatsen in de woning, zoals het dak, de vloeren, de muren en de fundering. Het isolatiemateriaal is druk- en maatvast, 100% recycleerbaar en wordt geproduceerd volgens milieuvriendelijke c02-technologie.

Isolatiematerialen voor hellende daken:

  • EFISARKING: dit isolatiemateriaal bestaat uit polyurethaan (PU) hardschuim en geeft een energiebesparend resultaat dankzij de reflecterende afwerking (die evenwel niet verblindend werkt). Het materiaal heeft een hoge mechanische weerstand en kan snel worden geplaatst dankzij het handige tand- en groefsysteem.
  • XPS PM: ook dit multifunctionele isolatiemateriaal leent zich uitstekend voor hellende daken.

Isoleer eerst de spouwmuren

Wanneer u de spouwmuren van een woning niet isoleert, heeft het ook geen nut om de gevel te isoleren. Ook hier is het vooral belangrijk om met degelijk en geschikt materiaal te werken.

  • SOPRATHERM ALU: deze isolatieplaten uit polyurethaan hardschuim (PU) hebben een aluminium cachering met lage emissiviteit en worden het best afgewerkt met de zelfklevende isolatietape EFIBANDE BUTYLE voor een uitstekend resultaat.
  • XPS PM: deze thermische isolatieplaten bestaan uit geëxtrudeerd polystyreen (XPS) hardschuim en zijn naast vochtbestendig en ook druk- en maatvast. Werk deze platen eveneens af met EFIBANDE BUTYLE.

Denk ook aan gevelisolatie

Ook wanneer u tot slot een nieuwe of bestaande gevel wilt isoleren, heeft u de keuze uit verschillende materialen, aangepast aan elke situatie. Hierbij moet u vooral op zoek naar de juiste synergie tussen de gevelbekleding en het isolatiemateriaal.

Isolatiematerialen voor geventileerde gevels:

  • PAVAFLEX PLUS: deze houtvezelisolatie van PAVATEX wordt gemaakt uit houtsnippers afkomstig uit resthout van zagerijen. Dit uiterst duurzame materiaal is eenvoudig te verwerken en heeft een zeer goede klemwerking.
  • ISOLAIR: dit diffusie-open en waterkerend isolatiepaneel uit natuurlijke houtvezels werkt dampdoorlatend en vochtregulerend. Bovendien is het, net zoals de andere PAVATEX-producten, een zeer milieuvriendelijk product.

Wilt u meer informatie over deze isolatieproducten? Contacteer ons en wij beantwoorden al uw vragen.