Een groendak aanbrengen? Dit zijn belangrijke aandachtspunten

 

Groendaken zijn tegenwoordig erg populair. Vooral in steden is hun natuurlijke karakter erg geliefd en soms zelfs verplicht in steden als Antwerpen en Gent. Overweegt u ook om een groendak aan te brengen? Dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van enkele cruciale aandachtspunten. Zo bent u zeker van een kwalitatief én groen dak.

Maak een keuze tussen de verschillende soorten groendaken

Het ene groendak is het andere niet. Stel uzelf voor de aanleg enkele vragen: wilt u het dak gebruiken als tuin? Bent u bereid om tijd te besteden aan het onderhoud van je groendak? Wanneer het antwoord op beide vragen volmondig ‘ja’ luidt, kiest u voor een intensief groendak. Dit type vergt hetzelfde onderhoud als een tuin. De begroeiing kan bestaan uit kruiden, grassen en zelfs bomen. Uiteraard is het belangrijk dat uw dakconstructie voldoende stevig is, aangezien een groendak tot wel 1000 kg/m2 kan wegen. Bij regenval loopt dit gewicht zelfs nog op.

Kiest u liever voor een groendak dat minder onderhoud nodig heeft? Ga dan voor een extensief groendak. Dit type is beplant met mossen, grassen en vetplanten. Let wel op: ook dit dak vraagt enige aandacht. Er wordt aangeraden om tweemaal per jaar een controle en onderhoud uit te voeren.

Kies voor de juiste dakbedekking

Een degelijke en geschikte dakbedekking scheelt u heel wat kopzorgen. Soms wordt er gebruik gemaakt van EPDM om groendaken af te dichten. Dit synthetische materiaal is erg dun en heeft een lage ponsweerstand. Daarom kunt u het beter niet gebruiken als dakbedekking bij een groendak. U kunt beter kiezen voor een bitumineus afdichtingssysteem om problemen te voorkomen. Deze membranen zijn bovendien  vaak wortelwerend en beschikken over een hoge ponsweerstand,  zodat u met een gerust hart het dak kunt betreden. Doordat deze dakbedekking tweelaags kan worden aangebracht, is de onderliggende isolatielaag meteen ook duurzaam beschermd.

Compartimenteer uw dak

Als uw dakbedekking is opgedeeld in compartimenten, bespaart u heel wat werk wanneer er zich een lekkage voordoet. U kunt dan zeer snel opsporen waar de lekkage zich bevindt en meteen ingrijpen. Compartimenteren is bovendien gemakkelijk te realiseren  met een bitumineuze afdichting. Een groendak, waarbij EPDM werd gebruikt, moet bij lekkage volledig worden uitgegraven en het kost dan ook veel tijd en geld om het te herstellen. De kans dat er een lek ontstaat is dan ook veel kleiner dan bij EPDM. Het risico op lekkage is bovendien veel kleiner bij een bitumineus tweelaagssysteem dan bij een eenlaagse dunne kunststoffolie. Bovendien heeft bitumen een zeer lange levensduur van gemiddeld 40 jaar.

Wenst u meer informatie over groendaken en de juiste bitumineuze dakbedekking? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.