Een groendak aanleggen? Dit zijn de aandachtspunten

 

Groendaken zijn aan een stevige opmars bezig. Zeker in dichtbebouwde gebieden is de extra groene ruimte heel populair. In sommige steden, zoals Antwerpen, is een minimumaantal groene daken zelfs verplicht. Krijg jij ook steeds vaker de vraag van klanten om een groendak aan te leggen? Dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van enkele aandachtspunten voor de opbouw ervan.

De verschillende soorten groendaken

Het ene groendak is het andere niet. Willen je klanten het dak gebruiken als tuin en weten ze dat dat evenveel onderhoud met zich meebrengt als een ‘gewone’ tuin? Dan kan je hen een intensief groendak adviseren. Daarop kan je kruiden, gewassen en zelfs bomen planten. Natuurlijk moet de dakconstructie daar stevig genoeg voor zijn. Laat je eventueel bijstaan door een stabiliteitsingenieur voor de nodige berekeningen.

Willen je klanten liever een groendak dat minder onderhoud vraagt – bijvoorbeeld zo’n 1 à 2 keer per jaar? Dan kan je hen een extensief groendak voorstellen, dat beplant wordt met vetplanten, kruiden en soms ook enkele bolgewassen. Een dak met enkel vet- of sedumplantjes erop, noemen we een sedumdak. De beplanting is bestand tegen de extreme omstandigheden op het dak en houden water lang vast. Lees meer over wat er precies moet gebeuren tijdens het onderhoud van de verschillende types groendaken.

Ten slotte is er nog een semi-intensief groendak, dat het midden houdt tussen de extensieve en intensieve varianten. De beplanting bestaat uit kruiden, grassen en traag groeiende grotere planten. Daardoor heeft zo’n groendak minder onderhoud nodig dan een intensief groendak, maar meer dan een extensief dak.

De juiste dakbedekking voor een groendak

Er zijn verschillende opbouwsystemen voor groendaken. Naast de draagconstructie, speelt natuurlijk ook de dakbedekking een cruciale rol. Die moet wortelwerend zijn en een hoge ponsweerstand hebben, zodat ze bestand is tegen punt- of ponsbelasting.  Daarom raden wij altijd bitumen aan als dakbedekking voor groendaken. Dat is het materiaal met de grootste ponsweerstand en in ons gamma vind je er met wortelwerende additieven, speciaal ontwikkeld voor groendaken. Door die hoge ponsweerstand is het groendak ook beloopbaar. Met een tweelaags bitumineus systeem bescherm je bovendien ook nog eens de onderliggende isolatielaag. Wist je trouwens dat een groendak de levensduur van je dakbedekking verlengt?

EPDM voor groendaken

EPDM heeft dan weer een lagere ponsweerstand, waardoor het materiaal minder geschikt is voor groendaken. Dat synthetische membraan is gevoeliger voor belasting op een klein oppervlak, en je loopt dus een groter risico op lekkage.

Compartimenteer het dak

Een gouden raad voor elke bouwprofessional die een groendak gaat aanleggen: compartimenteer het dak. Als er zich dan toch een lek zou voordoen, bespaar je jezelf een pak werk. Je kan het lek dan namelijk heel snel opsporen en de nodige maatregelen treffen. Met bitumineuze dakbedekking kan je het dak gemakkelijk opdelen in compartimenten. Met EPDM gaat dat een stuk moeilijker. Bij lekkage moet je het hele dak uitgraven om het lek te herstellen, wat dus heel wat geld en tijd kost. Lees meer over onze Sopragreencover, een verzekering voor groendaken.

Soprema en IBIC helpen je graag

Onze collega’s van dochterbedrijf IBIC hebben al meer dan 25 jaar ervaring in groendaken, en wij voegen daar onze expertise in dakbedekking en isolatie aan toe. Neem daarom gerust contact met ons op als je vragen hebt over een project of graag een second opinion wil over de juiste aanpak van een groendak. Op zoek naar inspiratie? Bekijk ons groendak voor de ‘vijfde gevel’ van het BNP Paribas-kantoor in Brussel.

Een groendak is een dak bedekt met planten of gras. Er bestaan drie soorten groendaken: intensieve, semi-intensieve en extensieve.

De eerste variant is eigenlijk een tuin, maar dan op het dak. Er kunnen zelfs bomen op groeien en het onderhoud ervan is vergelijkbaar met dat van een tuin. Een extensief groendak is enkel beplant met mossen, kruiden en vetplanten. Een semi-intensief dak houdt het midden tussen de twee andere soorten en kan bestaan uit gazon en wat decoratieve planten met een trage groei.

Het spreekt voor zich dat de juiste dakbedekking cruciaal is voor een groendak, want het is niet de bedoeling dat er wortels door de membranen groeien en zo lekken veroorzaken. Kies voor een groendak bij voorkeur voor een bitumineus afdichtingssysteem. Bitumineuze membranen kunnen wortelwerende additieven bevatten en hebben een hoge ponsweerstand, zodat je je geen zorgen moet maken als iemand het dak betreedt. Doordat je deze dakbedekking tweelaags kan aanbrengen, bescherm je de onderliggende isolatielaag bovendien meteen op een duurzame manier.

  • Groendaken bieden extra leefruimte, zeker als het gaat om een intensief groendak. Dat type dak vervult namelijk exact dezelfde functie als een tuin.
  • Ze bufferen water en zorgen er zo mee voor dat de riolering niet overbelast geraakt.
  • Ze bieden extra bescherming voor dakbedekking en isolatie, dankzij de uv-filterende werking van de beplanting.
  • Tot slot isoleert een groendak akoestischen doet het het E-peil van de woning dalen.