Akoestische isolatie
Wilt u storende contactgeluiden verminderen of de toekomstige bewoners van uw project beschermen tegen luchtgeluiden? Lees alles wat u moet weten over akoestische isolatie.
De voordelen van thermische isolatie zijn iedereen welbekend, maar bij het verbeteren van de woonkwaliteit is akoestische isolatie minstens even belangrijk. Zeker nu we steeds dichter op elkaar wonen zijn geluidshinder en de negatieve impact ervan op ons welzijn niet te onderschatten.
Wat is akoestische of geluidsisolatie?
Geluidsisolatie kan in twee richtingen werken. Meestal weert deze het lawaai van buiten, zodat het binnen aangenaam stil is. Maar het kan evengoed omgekeerd: ruimtes waar veel geluid wordt geproduceerd, zoals een repetitieruimte of werkplaats, kunnen ook geïsoleerd worden om buurtbewoners het lawaai te besparen.
In de basis komt het erop neer de trillingen van het geluid op te vangen. Die trillingen kunnen zich op twee manieren verspreiden: via materialen en via de lucht. In het eerste geval spreken we van contactgeluiden, zoals voetstappen of schuivende stoelen. Onder luchtgeluiden verstaan we zaken zoals lawaai van een drukke weg.
Het belang van akoestische isolatie
Geluidsoverlast heeft niet alleen een negatieve impact op ons mentale welzijn, maar ook op onze fysieke gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat langdurige blootstelling aan verkeers- en andere omgevingsgeluiden de kans op hart- en vaatziekten kan verhogen.
Bovendien is geluidshinder in huis erg storend. Voor een comfortabele en gezonde leefomgeving is het daarom essentieel om geluidseffecten van buitenaf én binnen in huis te beperken.
Verschillende soorten geluidsisolerende materialen
Soprema biedt niet alleen materialen voor thermische isolatie, maar heeft ook een uitgebreid assortiment aan geluidsisolerende materialen. Deze zijn speciaal ontwikkeld om storende lucht- en contactgeluiden te verminderen en bewoners een optimaal wooncomfort te bieden.


PAVATEX: houtvezelisolatie voor onder andere binnenmuren en plafonds
PAVATEX-houtvezelplaten worden gemaakt uit houtresten van zagerijen. Ze zijn volledig recycleerbaar en dus ideaal voor circulaire bouwprojecten. Bovendien zijn deze platen brandveilig en isoleren ze zowel thermisch als akoestisch.
PAVACELL: biogebaseerde isolatie van gerecycleerde grondstoffen
Het biogebaseerde PAVACELL-gamma biedt oplossingen voor thermische en akoestische isolatie.
PAVACELL P is geoptimaliseerd voor thermische isolatie met variabele diktes voor verschillende toepassingen, terwijl PAVACELL dB specifiek is ontworpen voor akoestische isolatie in binnenwanden met een vaste dikte van 45 mm. De platen zijn gemaakt van gerecycleerde grondstoffen. Dankzij hun thermo-akoestisch vermogen en hun flexibiliteit vormen ze de ideale oplossing voor zowel nieuwbouw als renovatie.




UNIVERCELL: geluidsisolatie van muren en daken
UNIVERCELL-isolatiepanelen worden dan weer gemaakt uit gerecycleerd papier. Ze bestaan uit cellulose isolatievlokken die, net zoals PAVATEX, thermisch en akoestisch isoleren. Ze zijn snel en eenvoudig te plaatsen, in zowel residentiële als publieke gebouwen.
De vezels worden behandeld om brandveilig te zijn en bestand tegen schimmels. U kunt de panelen gebruiken voor de thermisch-akoestische isolatie van wanden, zoldervloeren en dakgebinten.
TECSOUND
TECSOUND tot slot is een bitumenvrij membraan dat zich goed leent voor de akoestische isolatie van lichtgewicht daken. Het verstilt de geluiden van regen op het dak of overvliegende vliegtuigen. TECSOUND vormt samen met PIR-isolatie een ideale combinatie voor uw dakisolatie. .


Geluidsisolatie plaatsen? Hier moet u op letten
Voor optimale geluidsreductie is het belangrijk dat er geen geluidslekken zijn. Geluid kan zich namelijk door kleine openingen en kieren verplaatsen, wat het isolerend effect vermindert. Met producten zoals EFIBANDE BUTYLE-afdichtingsband of PUR-schuim zorgt u voor een luchtdichte afwerking van uw isolatie.
Ook helpt het om bij geluidsisolatie gebruik te maken van het massa-veer-massaprincipe, waarbij twee massa’s gescheiden worden door een verende tussenlaag. De veer tussen beide massa’s kan lucht of isolatiemateriaal zijn. Deze laag vangt geluidstrillingen op, waardoor het geluid zich minder goed kan voortplanten.
Wettelijke bepalingen en premies voor akoestische isolatie
Op dit moment zijn er nog geen wettelijke verplichtingen wat betreft geluidsisolatie, al bekijkt de Vlaamse overheid wel de mogelijkheid om een bepaalde graad van akoestische isolatie te verplichten bij nieuwbouw en bestaande woningen. Ook de mogelijkheid om daarvoor renovatiepremies uit te reiken wordt onderzocht. Bekijk hier alle andere isolatiepremies.
Werkt u aan een project in Brussel? Dan kan uw klant wel in aanmerking komen voor een premie voor akoestische isolatie. Bekijk zorgvuldig samen met uw klant of uw project aan de voorwaarden voldoet.
Laat u adviseren door onze experts
De producten in dit artikel vormen slechts een fractie van ons volledige aanbod aan isolatiematerialen. Bent u op zoek naar een oplossing op maat voor uw bouwproject? Dan denken onze experts graag met u mee. Of wilt u meer weten over onze akoestische en thermische isolatie?