Een maximale levensduur voor uw plat dak? Hierop moet u letten

 

Een nieuw dak plaatsen is een hele investering en dus wilt u uiteraard dat uw dak zo lang mogelijk meegaat – zeg maar een heel leven lang. Gelukkig kunt u door een kwalitatieve constructie van uw dak, het gebruik van de juiste dakbedekking én een correct onderhoud die levensduur maximaliseren.

AFHANKELIJK VAN HET MATERIAAL

Hoelang uw dak precies zal meegaan hangt af van verschillende factoren. Een cruciaal element is in elk geval het type materiaal dat u kiest voor uw dakbedekking.

Bitumineuze dakbanen hebben bijvoorbeeld een lange levensduur. Ze gaan tientallen jaren mee, en premium-membranen hebben zelfs een bewezen levensduur van veertig jaar. Zo staan de dakbanen van Sopralene Optima bekend om hun bijzondere duurzaamheid. De toplaag is cruciaal voor een duurzaam dak, maar alles valt en staat met een compleet performant waterdichtssysteem: primer, dampscherm, isolatie, onderlaag en toplaag.

TPO-dakbanen zijn heel populair bij grote industriële projecten waar prijs-kwaliteitsverhouding een zeer belangrijke rol speelt. Doordat er geen weekmakers in verwerkt zijn, hebben deze membranen ook een lange levensduur.

LAAT UW DAK PLAATSEN DOOR EEN PROFESSIONAL

Daarnaast staat of valt de kwaliteit – en dus levensduur – van uw dak ook met de plaatsing. Doe daarom altijd een beroep op een ervaren expert. Een pro heeft namelijk de nodige kennis en vaardigheden in huis om alle materialen en technieken op de juiste manier toe te passen. Cruciaal daarbij is ook dat hij of zij voldoende aandacht heeft voor het correct waterdicht maken van alle details op het dak. Met Alsan Flashing beschikt uw dakwerker daarvoor over het juiste product.

Wist u trouwens dat dakwerkers voor scholing en opfriscursussen terechtkunnen in CLUB EXPERT, het opleidings- en kenniscentrum van SOPREMA in Grobbendonk?

JAARLIJKS ONDERHOUD IS EEN MUST

De meeste daken vergen weinig onderhoud, maar hebben wel baat bij een jaarlijkse onderhoudsbeurt of controle. Verwijder bladeren en vuilresten en herstel eventuele beschadigingen. Vergeet ook de dakgoot niet vrij te maken, zodat het regenwater vlot kan wegstromen. Zo gaat uw dakbedekking langer mee en vermijdt u dure dakreparaties.

VERLENG DE LEVENSDUUR VAN UW PLAT DAK MET EEN GROENDAK

Een groendak is niet alleen mooi, het is ook de perfecte beschermlaag voor uw dak. Zo gaat een bitumineuze dakbedekking met een sedumlaag wel zestig jaar mee, op voorwaarde dat u het goed onderhoudt natuurlijk.

Bent u benieuwd of uw dak voldoende kwalitatief is? Of wil u ook de levensduur van uw dak verlengen? Neem contact op met SOPREMA voor een vrijblijvende dakinspectie.

Om de levensduur van platte daken te verhogen zijn de dakbanen van Sopralene Optima een uitstekende keuze, want ze gaan enorm lang mee. Bij een omkeerdak is isolatie met XPS SL dan weer een must, want de platen beschermen de waterdichting. Verder staat of valt de kwaliteit van een plat dak met de plaatsing: een expert inschakelen is dan ook een must. Bovendien helpt de keuze voor een groendak in combinatie met XPS-isolatie om de levensduur van een plat dak te verlengen. Het vormt namelijk de perfecte beschermlaag voor het dak. Een plat dak gaat tot slot ook langer mee door een jaarlijkse onderhoudsbeurt of controle van de dakbedekking, waarbij u komaf maakt met vuilresten en bladeren.

Toen er nog geen gemodificeerd bitumen bestond, was teer een gebruikelijke dakbedekking. Het werd afgewerkt met kiezels als deklaag, om te vermijden dat de teer onder invloed van de zonnewarmte zou smelten. Nu gemodificeerd bitumen wél een optie is, is uv-straling veel minder een probleem. APP-bitumen is in de regel beter bestand tegen uv-straling dan SBS-bitumen, aangezien er aan APP-membranen meer kunststof is toegevoegd, en kunststof is nu eenmaal uv-bestendiger. Voor dakbanen in SBS is er echter wel een oplossing: de membranen worden afgewerkt met leislag of granulaat, met een ALSAN ReflectRoof coating die zorgt voor een optimale reflectie en verminderde opwarming van het dakoppervlak. Wilt u uw dak nog beter beschermen? Dan kunt u opteren voor een extra laag in de vorm van een groendak, dat bovendien het regenwater buffert. Tot slot is een omkeerdak nog een optie, want in die constructie beschermt de isolatie de dakbedekking tegen uv-straling.